"Lagere productiekosten in pakstations door automatisering"

"De citrussector leent zich uitstekend voor de implementatie van complete automatiseringsoplossingen in de pakstations vanwege de grote productievolumes en de lange duur van het seizoen", zegt Jaime Mendizábal, commercieel directeur van Maf Roda, een Spaanse fabrikant van automateringsoplossingen voor de AGF-sector.

"Met lijnen die praktisch jaarrond draaien kan de investering in technologische oplossingen in korte tijd terugverdiend worden. Daarom is het aannemelijk te stellen dat de toekomst van de verwerking van citrus ligt in technologische innovatie en volledige automatisering van alle processen met als doel de kosten te verlagen en de productiecapaciteit per uur te verhogen. Zeker in turbulente tijden zoals de huidige", geeft hij aan.

Een standaard voorsorteerlijn van Maf Roda kan bijvoorbeeld honderden tonnen citrus per dag verwerken. Daar zijn slechts 5 arbeidskrachten voor nodig. "Dit zorgt meteen voor een verlaging van de arbeidskosten en een snelle afschrijving van de installatie, want er kunnen zonder problemen meerdere shifts per dag worden gedraaid. Als we het echter hebben over volledige automatisering van de processen van een citruspakstation, praten we niet alleen over de voorstorteer- en verpakkingslijnen, zoals ons Pomone IV-systeem, of over de kwaliteitsanalyse en detectie van externe defecten met de Globalscan 7 – Viotec en de bepaling van het Brix-niveau met de Maf Roda Insight, maar ook over de aan- en afvoer van kartons en kisten met autonome voertuigen, bekend als AGV's, of het beheer van magazijnefficiëntie en productiviteit met systemen op basis van CMMS en OEE."

"In Spanje zijn er al verschillende citruspakstations die de aan- en afvoer van kartons en kisten door het magazijn regelen met AGV's van Maf Roda, in de stijl van de grote logistieke magazijnen. Ons systeem heeft ook al grote interesse gewekt bij de belangrijkste AGF-centra op internationaal niveau en we verwachten dat de implementatie van deze autonome voertuigen in de komende 3 jaar een feit zal zijn in alle grote Spaanse pakstations", bevestigt de commercieel directeur van het bedrijf.

Deze zelfrijdende voertuigen, die de multinational tijdens de laatste editie van Fruit Attraction officieel presenteerde, zijn een mooie stap voorwaarts in de automatisering. Deze voertuigen, die vorkheftrucks vervangen, hebben een hoge productiecapaciteit en zijn speciaal ontworpen voor de groente- en fruitsector. Een van de kenmerken zijn de aanpasbare klemmen voor kartons en kisten. Bovendien kunnen ze zichzelf, terwijl ze werken, deels heropladen, zodat ze een grote autonomie hebben om constant aan de slag te blijven tijdens de lange productiedagen.

"Veel citruspakstations in binnen- en buitenland vertrouwen al op Maf Roda-technologie om hun magazijnen te automatiseren. De belangrijkste handelsbedrijven in Valencia en Murcia sorteren hun citrus met een Pomone IV met Globalscan", zegt Jaime Mendizábal.

Maf Roda is leider in de sector met meer dan 80% van het marktaandeel in Spanje. Het heeft dit jaar weer zes nieuwe lijnen opgeleverd in grote Spaanse pakstations, zowel voor conventioneel als biologisch fruit, naast enkele opleveringen in middelgrote en kleinschalige verwerkingsbedrijven.

Voor meer informatie:
María Cabello
Roda Ibérica S.L.
Avda. de la Llibertad n.º 53
46600 Alzira (Spanje)
Tel: +34 962403011
mcabello@mafroda.es
www.maf-roda.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.