Tholen - Het Europese druivenseizoen loopt hard af en de overzeese druiven doen momenteel mondjesmaat hun intrede op de markt. Een fors lager aanbod zorgt momenteel voor hoge prijzen op de druivenmarkt. "Er is te weinig volume aanwezig om de vraag te dekken. Sinds begin november zijn de prijzen omhoog geschoten. Het gros van de aanvoer bestaat nu uit witte pitloze druiven, maar we verwachten met de rode druiven en mixverpakking dezelfde trend", aldus Corne van de Klundert van Origin Fruit Direct.

"We verkopen nu hoofdzakelijk Braziliaanse druiven en Peru staat op punt van beginnen. Maar het is een spannende start van het overzeese seizoen. De kosten zijn flink toegenomen. Bovendien is de wisselkoers voor met name de Zuid-Amerikaanse telers vrij problematisch. Gelukkig krijgen ze door de extreem hoge prijzen nu wel wat meer vertrouwen om hun fruit af te sturen. Maar als straks de grotere volumes arriveren, moeten we nog zien op welk niveau de prijzen uitkomen."

"Telers in meerdere landen, zoals Zuid-Afrika, India en Chili hebben afgelopen jaar veel geld verloren en willen dat niet nog eens meemaken. Dat zorgt voor de nodige reserves bij de leveranciers. Men exporteert liever minder product om zodoende maar uit de problemen te blijven dan dat men risico's neemt en op de blaren moet zitten", aldus Corne. "We zien wel dat de transportsituatie is verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Er zijn meer containers beschikbaar en ook zijn de prijzen wat gezakt, maar we hadden gehoopt dat die tarievendaling harder zou gaan."

"Brazilië had al een oogstreductie voorspeld en met de regen van de afgelopen tijd is de oogst nog lager uitgevallen. Zuid-Afrika verwacht ook 5-7% minder druiven. De oogst in Peru zal naar verwachting wat hoger uitvallen en vooralsnog zien ook de oogstverwachtingen in India er goed uit", vertelt de importeur. "Wat de impact van de inflatie is op het aankoopgedrag zullen we af moeten wachten. Gedurende het Europese seizoen lagen de verkopen nog op het traditionele niveau. De vraag is nu of de hogere importprijzen ook doorvertaald worden in het schap. Persoonlijk verwacht ik dat de consumptie redelijk op niveau zal blijven", besluit Corné.

Voor meer informatie:
Origin Fruit Direct
Corné van de Klundert
+31-643 241 489
corne@originfruitdirect.nl    
www.originfruitdirect.nl