"Het groenteseizoen, met name van courgettes en paprika's, is dit jaar iets eerder van start gegaan bij OP Fonteverde", zegt Carmelo Calabrese, manager van deze Siciliaanse telersvereniging. 

Carmelo Calabrese

"Maar voor courgette loopt het niet van een leien dakje. Dat is niet vanwege de productiekwaliteit – want die is werkelijk onberispelijk –, maar omwille van het feit dat we elke dag grote hoeveelheden moeten oogsten omdat de groenten vlug rijpen met deze hoge temperaturen. Zo ontstaat er dus een overaanbod op de markt. Dat het product van goede kwaliteit is, is ook te danken aan de introductie van rassen die resistent zijn tegen het New Delhi-virus. De impact van dit virus is veel minder groot dan in voorgaande jaren. Het echte pijnpunt zijn de prijzen die al twee weken vrij laag zijn: tussen de 40 en 45 cent", vertelt Carmelo Calabrese. 

"De te lage verkoopprijzen en de stijging van de productiekosten doen de alarmbellen afgaan bij de telers. We hopen nu op kouder weer zodat prijzen weer wat kunnen opleven. Bijna overal in Europa is het warmer dan gebruikelijk en dat heeft ervoor gezorgd dat er in teeltgebieden waar in november normaal niets meer geoogst wordt, ook nu nog productie is. Bovendien is de vraag over het algemeen laag, wat samen met de grotere opbrengst onze afzet blokkeert."

"Het is geen absolute regel, maar de situatie bij paprika verschilt toch dikwijls van die van courgette. Al is het wel zo dat de warme temperaturen ook hier gezorgd hebben voor een versnelde rijping van de vruchten. De biologische cyclus van de plant is van 90 naar ongeveer 75 dagen teruggebracht. Daarom hebben we nu ongeveer 30% meer volumes dan aanvankelijk verwacht. Gelukkig, zoals we al zeiden, volgt de paprika een andere dynamiek dan de courgette, althans wat de afzet betreft. De prijzen liggen tussen de € 1,05 en
€ 1,15 per kilo. De Siciliaanse paprika’s zijn momenteel van bijzonder goede kwaliteit. De vruchten zijn gezond en hebben een mooie kleur. Dat maakt ze heel aantrekkelijk voor de consument", besluit Calabrese.

Voor meer informatie:
Carmelo Calabrese
OP Consorzio Fonteverde
Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 951484
patrizia@fonteverde.com
www.fonteverde.com