Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 44

Tomatenprijs flink gezakt, piek in (bio)komkommerprijs

Sinds medio oktober zat de tomatenprijs in een vrije val. Afgelopen week is die vrije val voor losse tomaten een halt toegeroepen. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwco√∂peraties (VBT) over week 44. Het prijsoverzicht laat ook een daling van de paprikaprijs zien, terwijl de komkommerprijs een nieuwe piek kent. 

Net als voor losse tomaten lijkt ook de daling in de prijs van trostomaten inmiddels gestopt, nu de prijs dinsdag rond de driekwart euro per kilo schommelde.

Een blik op de aanvoercijfers die het VBT meelevert bij de cijfers op de website van het Vlaamse ministerie van Landbouw en Visserij leert dat vooral voor losse tomaten de aanvoer sinds week 41 een stuk hoger lag dan vorig jaar. In week 44 gold dat ook voor trostomaten, de afgelopen weken niet.

In beide gevallen betekent de recente prijsdaling dat de tomatenprijs onder het vijfjarig gemiddelde is gezakt. Richting eind november vindt de tomatenprijs over het algemeen de weg naar boven weer. Anders dan de afgelopen jaren wordt er minder belicht en verwarmd geteeld.

De middenprijs voor komkommer heeft sinds week 43 de weg naar boven weer gevonden. Daarmee ligt de prijs ook weer boven het vijfjarig gemiddelde. De prijspiek in week 44 kan net niet tippen aan die in week 44 in 2021. Afgerond komt de stuksprijs op net geen 57 eurocent uit. Doorgaans stijgt de komkommerprijs in november richting week 50 gestaag door.


De al bijna het hele jaar stabiele prijs voor biologische komkommers steeg afgelopen week ook. Een kilo leverde gemiddeld 85 eurocent per stuk op. 

Sinds eind september daalt ook de paprikaprijs, vooral sinds medio oktober gaat de prijsval hard. Afgelopen week is de prijsval gestopt. Over de hele linie komt een kilo op net geen 70 eurocent uit. Vooral geel spring eruit met een kiloprijs van 44 eurocent. Rood doet het in week 44 met 88 eurocent een stukje beter, terwijl een kilo oranje paprika's 1,52 euro oplevert. 

De middenprijs voor aardbeien steeg voor de tweede week op rij. Een kilo leverde gemiddeld 4,64 euro op. Elsanta leverde gemiddeld 4,89 euro op. De prijs ligt weer op het vijfjarig gemiddelde en stijgt mee in lijn met het vijfjarig gemiddelde.

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij.