Reststromen uit de aspergeteelt kunnen met een combinatie van technieken verwerkt worden tot hoogwaardige groentepoeders, die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld instant soepen. Dat blijkt uit onderzoek van Joanne Siccama. Vrijdag 11 november hoopt zij te promoveren aan de Wageningen Universiteit.
De groentepoeders die in veel producten gebruikt worden bevatten vaak nog maar weinig natuurlijke aroma’s omdat deze verloren gaan tijdens het traditionele heteluchtdroogproces. Joanne Siccama richtte zich in haar onderzoek op witte asperge als groente aangezien circa 15% van de onderkant van de aspergespeer wordt afgesneden en weggegooid.
Ze ontwikkelde een nieuw proces om de onderkanten van asperges te verwerken, waarbij het aspergesap wordt gescheiden van de vezelfractie. Het aspergesap wordt op milde manier geconcentreerd en vervolgens gesproeidroogd met een drager zoals maltodextrine. De vezels werden via verschillende methodes onderzocht om ze weer te kunnen benutten in het asperge-eindproduct. De onderzoekster toont aan dat met sproeidrogen van aspergesap meer aroma’s behouden blijven dan tijdens het traditionele heteluchtdrogen.
Bron: WUR