De oogst van het nieuwe gemberseizoen begon begin oktober en de gember ligt nu in de bewaring. Door de lage gemberprijs van vorig jaar en het gebrek aan beheer door de telers is de opbrengst per eenheid dit seizoen aanzienlijk gedaald. Als gevolg van de verminderde opbrengst is de gemberprijs de laatste tijd blijven stijgen. Anderzijds is de vraag op belangrijke buitenlandse markten zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland beperkt en is de markt voor export naar Zuidoost-Azië niet erg goed.

Manager Zhang van Jining Greenstream Fruits & Vegetables lichtte eerst de situatie in de teeltgebieden toe: "Wat de markt betreft heeft de prijs van gember in de eerste helft van dit jaar op een laag niveau gestaan en hij is pas in de laatste drie maanden weer gestegen. De huidige prijs blijft stijgen. Neem gember die niet is bewerkt: vergeleken met de prijs van € 0,22-0,27 per kg in dezelfde periode vorig jaar, is de huidige prijs van € 0,82 per kg bijna 4-5 keer zo hoog als in het vorige seizoen. De gemberprijs heeft het dieptepunt bereikt en is weer gestegen. Er zijn twee redenen," zei Zhang "Ten eerste was de prijs laag in de eerste helft van het jaar en de telers dachten dat het niet rendabel was, zodat verwaarlozing van de teelt de belangrijkste reden was voor de daling van de opbrengst. Ten tweede werden door de zware regenval in de zomer veel gemberzaailingen beschadigd, waardoor de opbrengst daalde."

"Wat de export betreft, kan gember half november worden geëxporteerd en zal de luchtgedroogde gember naar verwachting eind december worden geëxporteerd. Momenteel wordt de oude gember van vorig jaar nog geëxporteerd. De opslagperiode van oude gember is echter al kort en het risico van levering is groter. Momenteel wordt slechts een kleine hoeveelheid verzonden naar dichterbij gelegen markten zoals Zuidoost-Azië. Momenteel bedraagt de exportprijs van oude luchtgedroogde gember € 1200 per ton FOB en de buitenlandse vraag is niet goed. "

Over de marktverwachtingen voor de komende weken zei Zhang: "Vooral door de verminderde opbrengst zijn de telers terughoudend om te verkopen, met hoge prijzen tot gevolg, maar de buitenlandse vraag is niet groot. Ik denk dat op korte termijn, zelfs in de komende 2-3 weken de export relatief traag zal zijn."

Naast gember zijn ook grapefruit, knoflook en citroen de belangrijkste producten die door Jining Greenstream Fruit and Vegetable worden geëxporteerd.

Voor meer informatie:
Zhang Shuhan
Jining Greenstream Fruits & Vegetables Co. Ltd.
008615853798811
info@greenstream.cn