Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijkse appeloogst in belangrijke fase, wisselende opbrengsten bij uien

Al met al kon het wisselvallige oogstweer van afgelopen september de goede oogstvooruitzichten niet temperen. Het plukken van de handappelen ging na afsluiting van de Gala-oogst verder met de aansluitende rassen. Tenslotte kwam de komst van Oostenrijkse appelen van de nieuwe oogst ook tot uiting in het bredere assortiment dat in de levensmiddelenhandel verkrijgbaar is. De vraag was min of meer in overeenstemming met het seizoen, ook al werd er hier en daar een grotere vraag naar zakken met appelen gemeld. Premium appelen worden steeds minder door de consumenten gekocht, vermoedelijk vanwege de inflatie. De gemiddelde AMA groothandelsprijzen van handappelen namen tegen de langetermijntrend in met 5% en 0,87 euro per kg toe ten opzichte van de voorgaande maand. Overschotten van 2021 moesten wel tegen verlaagde prijzen verkocht worden om opslagcapaciteit vrij te maken.

Precies op tijd voor het begin van het nieuwe seizoen raakte de voorraad Oostenrijkse handappelen, door de AMA geregistreerd op 4.822 ton (biologisch en conventioneel), langzaam op. Het ras Gala en andere niet geregistreerde rassen zoals zomerappelen schreven in september voor het eerst weer een lichte plus. De eerste echt betrouwbare cijfers zullen volgen na registratie van de AMA-voorraad op peildatum 1 december.

Wisselende opbrengsten bij uien, hoge exportprijzen zorgen voor hogere telersprijzen in Niederösterreich
De zomeruienoogst is in de loop van september toegenomen. Daarbij bleven de opbrengsten op de geïrrigeerde akkers achter bij de verwachtingen. In z'n geheel genomen wordt oogstjaar 2022 gekenmerkt door grote regionale verschillen wat betreft de oogst, net als bij andere veldgroenten en aardappelen. De uien zijn grotendeels klein tot middelgroot, ook dat zal een negatieve uitwerking hebben op het totale oogstvolume. In het kielzog van de hoge internationale exportprijzen is ook in Niederösterreich de telersprijs voor losse uien, gesorteerd in kratten, succesvol gestegen. Met een gemiddelde van 32,00 euro per 100 kg ligt deze 65% hoger dan vorig jaar. De piek is dus waarschijnlijk voorlopig bereikt. Het droge jaar 2019 heeft ons echter laten zien dat het nog hoger kan. Toen ging de telersprijs halverwege het jaar met maximaal 70,00 euro per 100 kg door het dak.

Voor meer informatie:
https://www.ama.at 

Publicatiedatum: