Het citrusseizoen is weer volop aan de gang in Spanje, het belangrijkste teeltland in de EU en 's werelds grootste exporteur van citrus. Maar net zoals met andere belangrijke groenten- en fruitsoorten in Spanje, zal ook de opbrengst van citrus aanzienlijk lager zijn dan vorig seizoen. 

"Het steenfruitseizoen is niet verlopen zoals we hadden verwacht. We hadden weinig en duur fruit en hebben maar 3-4 weken kunnen exporteren", herinnert Lourdes Bague van Gys Grup zich. "We zijn ondertussen weer begonnen met citrus. We verladen momenteel Clemenules, Oronules en Navelina's uit de Valenciaanse Gemeenschap in netverpakkingen en andere formaten naar landen in Europa. Vorige week hebben we ook een container naar de Verenigde Arabische Emiraten verzonden. Dit jaar zijn de prijzen iets hoger en de vraag is niet zoals verwacht, zo vertelt iedereen: van telers tot handelsbedrijven en klanten. Een klant uit Zwitserland vertelde ons dat fruit niet zo goed meer verkoopt zoals vroeger. Het is het eerste seizoen dat we citroenen in het assortiment hebben. Deze week komt een eerste lading aan in Portugal." 

Gys Grup is een nieuw bedrijf, maar de oprichters hebben al 20 jaar ervaring in verschillende sectoren. Via Gys Frut is de groep actief in de AGF-sector en via Gys Servicios in de energie- en verzekeringssector. "We brengen ook verschillende soorten seizoensgroenten op de markt, zoals broccoli, bloemkool of ijsbergsla. Op dit moment is het moeilijk om product te vinden en de prijzen zijn ook hoog", zegt Lourdes. "Voor de zessen van bloemkool betaalden we vorige week € 7,50 en de week ervoor zelfs € 12. Ik hoor weleens dat er een gebrek aan product is, maar voorlopig is ook de afzet helemaal niet die we verwachten. Dit jaar zal op veel vlakken totaal anders zijn dan de voorgaande jaren." 

"Toch zullen we er alles aan doen om onze klanten van het beste product te voorzien. We leveren al aan klanten in Zwitserland, Portugal, Italië, Roemenië en de Verenigde Arabische Emiraten, maar we zouden dat lijstje van Europese landen nog graag verder uitbreiden." 

Voor meer informatie:
Gys Grup
Tel: +34 656 72 56 98 (Spanje)
fruit@gysgrup.com
https://gysgrup.com