Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse tomatentelers kunnen export verdubbelen

Ook al lijken ze een glazen plafond te hebben bereikt, zeggen Marokkaanse tomatentelers dat zij het potentieel hebben hun export te verdubbelen. Hoe kunnen ze dit niveau bereiken met de beperkingen op het gebied van watervoorraad, bruikbare oppervlaktes en energiekosten?

Laraisse Esserghini, directeur van de Maroccan Association of Fruit and Vegetable Exporting Producers (APEFEL): "We zullen een kwalitatieve stap moeten maken in onze teeltfaciliteiten, met name door kassen te moderniseren. Veel Marokkaanse telers gebruiken nu Canarische kassen, en wij zijn van plan die te vervangen door kassen met klimaatbeheersing."

Volgens Esserghini is "het verbeteren van het mondiale marktbereik van Marokkaanse telers alleen mogelijk als de kassen op een duurzame manier worden verbeterd. Dat vraagt een grote investering, maar we hebben de capaciteit om dat te bereiken als we worden gesteund om te investeren in betere kassen door de Marokkaanse overheid en door de markt in Europa worden gerustgesteld door een eventuele overeenkomst met de Europese Unie."

Nu de energiecrisis de teelt van tomaten in kassen in Europa heeft verminderd of zelfs compleet gestopt is, zegt APEFEL dat zij klaar zijn om te reageren op nieuwe vraag vanuit de markt, terwijl zij de hoge kwaliteit van hun producten en betaalbare prijzen voor de klanten behouden.

Esserghini verzekerd ons van de kwaliteit van de Marokkaanse tomaten: "Onze productkwaliteit is bekend. De teeltbedrijven staan onder de beste controle in het Middellandse Zeegebied dankzij goed opgeleide ingenieurs en technici. We kunnen elke kwaliteit leveren om aan de eisen van directe consumptie te voldoen."

Over de Spaanse en Franse concurrentie zegt de vertegenwoordiger van de Marokkaanse telers: "We hebben altijd te maken gehad met deze concurrentie en zullen in staat zijn om de prijzen lager te houden dan het prijsniveau in Europa."

Buiten de noordelijke markten richten de telers van APEFEL zich ook op bestemmingen in Afrika, waar de vraag naar Marokkaanse tomaten nog nieuw is, maar steeds blijft toenemen. Ook verwachten zij een terugkeer van de Russische markt wanneer de beperkingen met betrekking tot de politieke situatie worden opgeheven.

Voor meer informatie:
Moroccan Association of Fruit and Vegetable Exporting Producers (APEFEL)
www.apefel.org

Publicatiedatum: