De lychee-oogst in Zuid-Afrika zal naar verwachting met 10 tot 15% stijgen ten opzichte van vorig jaar. Maar vorig seizoen was een off-year. "We verwachten een goed seizoen", zegt Bram Snijder, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Vereniging van Lycheetelers. "De verwachting is dat we ongeveer 1,5 miljoen kartons van 2 kg zullen exporteren, waarvan 10% naar de Verenigde Staten."

Hij merkt op dat het vroege Chinese Nieuwjaar eigenlijk heel gunstig is voor de sector, aangezien een groot deel van het fruit in de twee weken voor het evenement per schip zal aankomen.

Een paar lycheetelers in Onderberg en Malelane zijn al begonnen met het oogsten van de vroege rassen Early Delight en Third Months Red. Telers geven aan dat het fruit een week tot tien dagen eerder rijp is dan gebruikelijk.

Als het weer het toelaat (er wordt noodweer voorspeld boven de noordelijke delen van Zuid-Afrika) zouden de eerste Mauritius lychees tegen het einde van volgende week kunnen worden geoogst.

Tegen eind volgende week zullen de meeste lycheetelers in Malelane al begonnen zijn met de pluk. In Tzaneen, in de provincie Limpopo, zal eind november gestart worden met kleine hoeveelheden.

In 2020 behaalde Zuid-Afrika zijn op een na grootste lychee-oogst met 1,9 miljoen kartons.

Impact van de hittegolf
De hittegolf van begin september heeft geen grote impact gehad op het gewas, hoewel er door de hoge temperaturen tijdens de bloeiperiode van de vrouwelijke bloemen enkele volumes verloren zijn gegaan. 

Louise Wybrow van Makhundu Farm in Malelane zegt dat de hittegolf hun vroege rassen, zoals Early Delight, het meest heeft aangetast. Het fruit barstte open.

"Mauritius, dat fruit laat vallen als het niet goed wordt geïrrigeerd, is veilig gebleven. Maar het is nog niet voldoende rijp om de effecten van de hitte echt te zien", zegt ze, eraan toevoegend dat ze dankbaar zijn voor elke lychee die ze kunnen plukken.
 
Voor meer informatie:
Bram Snijder
SALGA
Tel: +27 15 307 3677 (Zuid-Afrika)
https://litchisa.co.za/