Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische druiventeelt +3%

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelt dat de commerciële teelt van druiven in Egypte in het oogstjaar 2021/2022 (oktober-september) zal stijgen tot 1,48 miljoen ton, een stijging van 3% of 45.000 ton ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit jaar zullen de weersomstandigheden naar verwachting gunstig zijn en bijdragen tot een stabiele oogst.

Druiven behoren tot de meest geschikte fruitgewassen voor zandgronden en pas ontgonnen grond, maar ook voor de oudere Egyptische grond die traditioneel langs de Nijl wordt bewerkt. Daarom zijn er in het hele land gebieden met druiven. Er is geen niet-commerciële druiventeelt in Egypte, zodat de ramingen in Egypte alleen betrekking hebben op commercieel gebruik.

In Egypte komen druiven na citrus op de tweede plaats wat betreft de geteelde hoeveelheden. De druiventeelt is geografisch gespreid van Alexandrië in het noorden tot Aswan in het zuiden, wat in combinatie met de teelt van vroeg en laat rijpende druiven de langdurige beschikbaarheid van druiven op de markt van mei tot november mogelijk maakt. Twee gebieden in het bijzonder, Behira en El-Sadat, vertegenwoordigen echter het overgrote deel van de druivenexport naar de Europese Unie, de grootste markt voor Egyptische druiven.

Behira vertegenwoordigt ongeveer 40% van het totale aangeplante druivenareaal in Egypte en 18% van de totale opbrengst. Klimaatomstandigheden, grondsoorten en teelttechnologie zijn de belangrijkste factoren waardoor druiven in heel Egypte kunnen worden geteeld.

Het plantseizoen begint de eerste week van februari. Het planten gebeurt via stekken, waarbij ze worden geplant in zwarte polyethyleen zakken, gevuld met een mengsel van veenmos en zand en opgeslagen in kassen voordat de zaailingen worden overgebracht naar het open veld. De druivenranken beginnen in hun derde jaar vruchten te dragen.

Het oogstseizoen in Egypte voor vroege druivenrassen begint eind mei en eindigt in september. De oogst van late rassen begint eind juni en eindigt in november. De Thompson en Flame pitloze rassen domineren de teelt omdat deze populair blijven op de EU-markt, de belangrijkste importeur van Egyptische druiven (zie figuur 1). De telers breiden echter uit naar rassen met een hogere waarde om andere markten te bevoorraden en tegemoet te komen aan de veranderende smaak van de consument wereldwijd. De meest populaire van deze andere variëteiten zijn Early Superior, Superior en Roomy.


Klik om te vergroten

Volgens de telers zijn druiven een van de duurste gewassen om te telen in vergelijking met andere gewassen. In 2022 meldt de sector een stijging van de teeltkosten met 35 tot 40% tot bijna € 28.000. In 2020 zou een ha druiven aanvankelijk ongeveer € 15.000 kosten, exclusief grondkosten. In 2021 stegen de prijzen met 30% als gevolg van met de Covid-19-pandemie verband houdende verstoringen van de keten die de beschikbaarheid van bepaalde inputs beperkten.

In Egypte bieden investeringen in de teelt van hoogwaardige druivenrassen gewoonlijk een goed rendement, vooral voor de telers die zich op exportmarkten richten. Als gevolg van de devaluatie van het Egyptische pond hebben de hoge inputkosten de inkomsten sterk doen dalen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelt dat het areaal onveranderd zal blijven als gevolg van de hoge tendens in de druiventeelt. De toename van de teelt werd opgevangen door een vermindering van het areaal als gevolg van de hogere kosten en de lagere inkomsten.

Consumptie
Het ministerie voorspelt een binnenlandse consumptie van druiven in 2022/2023 van 1,3 ton, een stijging van 2% ten opzichte van de consumptie van 1,2 ton in het voorgaande jaar. De lokale druivenmarkt is een belangrijke markt voor de telers omdat de druivenimport niet erg groot is en de verliezen vrij groot zijn, wat gevolgen heeft voor de totale beschikbaarheid. Grootschalige, exportgerichte telers en kleinschalige druiventelers die voornamelijk voor de lokale markt telen ondervinden grote verschillen in de toegang tot en het gebruik van teeltmiddelen, financiering en technologie. Bovendien brengen ontoereikend onderzoek en ontwikkeling, een gebrek aan koel- en afzetinfrastructuur en onvoldoende coördinatie tussen de belanghebbenden in de waardeketen risico's met zich mee voor de kwaliteit en de opbrengst van de druiven, waardoor de export wordt beperkt tot telers die grote investeringen kunnen doen.

Handel
Het ministerie verwacht dat de uitvoer in 2022/2023 180.000 ton zal bedragen, 5,8 procent meer dan het voorgaande jaar. De EU-landen en het Verenigd Koninkrijk waren de belangrijkste exportbestemming in 2022, goed voor 58 procent van de totale export. Andere belangrijke markten zijn Rusland en Saudi-Arabië, met respectievelijk 23 en 10 procent van het exportmarktaandeel.

Egypte importeert zeer weinig druiven. In 2022/2023 zal de import naar verwachting met 18% dalen tot 6500 ton, een daling met 1500 ton ten opzichte van 2021/2022. Het ministerie schrijft de daling van de export toe aan de huidige economische omstandigheden van Egypte wat betreft de problemen met de liquiditeit van de Amerikaanse dollar, de hoge inflatie en de instabiliteit van de importprocedures.

Egypte importeert hoofdzakelijk druiven uit Zuid-Afrika, Spanje, Australië en Italië en enkele hoeveelheden uit de Verenigde Staten. De importdruiven worden meestal tegen zeer hoge prijzen verkocht in gespecialiseerde winkels.

Klik hier om het volledige verslag te lezen

Publicatiedatum: