Backpackers, die in Australië op Working Holiday Maker-visa werken, zijn al tientallen jaren een essentiële bron van arbeidskrachten in de tuinbouw, naast kleinere aantallen tijdelijke migranten van de eilanden in de Stille Oceaan, internationale studenten en Australiërs.

In het boekjaar 2018-19 kwamen meer dan 200.000 mensen naar Australië op visa voor Working Holiday Maker. Ongeveer 35.000 per maand werkten op teeltbedrijven, waar ze groenten, fruit of noten plukten. Het aantal daalde toen de grenzen van maart 2020 tot februari 2022 werden gesloten voor visumhouders. Maar sinds de heropening van de grenzen hebben ze zich niet zo hersteld als gehoopt.

Eind juni waren bijna 100.000 Working Holiday Maker-visa toegekend. Maar eind augustus waren slechts 54.000 visumhouders aangekomen. Door het tekort aan arbeidskrachten zijn er meer kansen op werk in steden en dorpen.

Waarom komen er geen backpackers?
Er lijken drie belangrijke redenen te zijn waarom rugzaktoeristen Australië als topbestemming voor een werkvakantie links laten liggen:

  1. angst voor toekomstige grenssluitingen;
  2. de slechte behandeling van migranten door de federale regering tijdens de pandemie en
  3. de Australische reputatie in het algemeen dat rugzaktoeristen worden uitgebuit.

Een hostelexploitant zei: "Ze willen komen en de werkvakantie doen, maar Australië staat nu bekend als het land van de lockdown."

Bron: theconversation.com