Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruud Koornstra houdt ondernemers Agro Business Club spiegel voor

"Oplossingen energietransitie zijn er al, kwestie van bestaande belangen doorbreken en handelen"

Het spreekt tot de verbeelding, de oplossingen voor de energietransitie zijn er al, duurzame energie zou met termijn nagenoeg gratis kunnen zijn, maar door bestaande belangen vindt die transitie niet plaats. In een notendop is dat de stelling van Ruud Koornstra, ondernemer, praatgraag en 'duurzaamheidsapostel', gisteren op een bijeenkomst van de Agro Business Club Westland.


Ruud Koornstra

Klik hier voor een fotoreportage

De energietransitie is in zijn ogen vooral een financieringsprobleem. De mensen die zeggen dat u minder moet douchen hebben het bij het verkeerde eind, dat zijn de klimaatactivisten, en de mensen die zeggen dat het allemaal niet gaat en te duur is, dat is het grootkapitaal, het bestaande belang, ofwel de gezondheidszorg die alles best vindt zolang u maar niet beter wordt. Of de politiek zolang die maar de macht houdt, of de wetenschap zolang diens onfeilbaarheid maar blijft staan. De MKB'er echter, en vooral de Nederlandse MKB'er, heeft doorgaans en bij uitstek het vernuft en het ondernemerschap en het geld om 'wonderen' a la het wiel, penicilline of een stoomboot aan te dragen.


Voordat Ruud Koornstra van wal stak gaf Deborah Post van Honey Highway een korte introductie over het aanleggen van bijvriendelijke parken en bermen

De bijeenkomst stond logischerwijs in het teken van de vele actuele crises, in het bijzonder die van de energie en hoe deze ingrijpt op (de toekomst van) de tuinbouw. Aan Koornstra heb je dan een goeie, zonder meer kan hij u wat vertellen over LED en groene energie, over TV en media, over lobby en politiek. Hij is met recht een netwerker en wie weet wat de tuinbouw te wachten staat wanneer hij, in gevolg van deze bijeenkomst, de aanwezige ondernemers met die overigens wat mysterieuze partijen in contact gaat brengen die duurzame energie 'leuk en nagenoeg gratis' gaan maken.

De Business Club komt eens in de zoveel maanden bijeen en is dan te gast bij een ondernemer die de dames maar toch overwegend heren een kijkje achter de schermen geeft. Dit maal streek men neer op het prachtig landgoed Op Hodenpijl, even buiten Schipluiden.


In groepjes reflecteren op het verhaal van Ruud

Klik hier voor meer informatie over de Agro Business Club Westland