Drie is een kerngetal voor GL Sila Exports, telers en exporteurs van voornamelijk avocado's. Het bedrijf werd drie jaar geleden opgestart en wordt gerund door drie jonge vrouwen. Ze hebben momenteel de capaciteit om drie containers per week te exporteren naar klanten in hun drie belangrijkste markten, de VS, Puerto Rico en de rest van Latijns-Amerika. Ze hopen evenwel ook snel aan Europa te kunnen leveren. 


De drie zussen die het bedrijf GL Sila Export leiden: Carmen, María en Rosana Nin Cid.

"Ons bedrijf GL Sila Export is drie jaar geleden opgericht. Onze CEO, mijn zus Rosana, richtte het bedrijf op als handelsbedrijf en pakstation voor het fruit van eigen teelt. Als een familiebedrijf gerund door jonge vrouwen is onze onderneming redelijk uniek. Wij zijn drie zussen in managementfuncties. Het bedrijf is jong en een gecertificeerde exporteur. We implementeren goede teeltpraktijken, we hanteren standaardprocedures in het pakstation, we bewaken zorgvuldig de kwaliteit en besteden volop aandacht aan voedselveiligheid. Op dit moment distribueren we avocado's en mango's in de Dominicaanse Republiek en we exporteren ook beide fruitsoorten en limes naar de Verenigde Staten", zegt Carmen, internationaal marketingmanager van het bedrijf. Carmen opereert vanuit Spanje.

Sila Export richt zich vooral op avocado-export het hele jaar rond. Dit jaar nam het bedrijf voor het eerst deel aan de Fruit Attraction in Madrid. De zussen waren te vinden in het ProDominica-paviljoen. "Madrid was een geweldige ervaring. We legden er contacten met potentiële klanten in Spanje en de rest van Europa. Nu proberen we de Europese markt te betreden en daarom hebben we dit jaar voor het eerst deelgenomen aan de beurs in Madrid. We ontmoetten er ook douane-expediteurs en vertegenwoordigers van rederijen en havens. Ik werk vanuit Spanje om diensten te verlenen aan onze toekomstige Europese klanten. We hebben jaarrond avocado's beschikbaar. De rassen die we op de markt brengen zijn Semil 34, Hass, Carla, Bennet, Pola, Criollo, Lula en Popenoe", vertelt Carmen.

De drie zussen hebben een teeltbedrijf in de Dominicaanse Republiek en een pakstation waar ook fruit van andere leveranciers kan worden verwerkt. Ze hebben verschillende disciplines gestudeerd om voorbereid te zijn op het zakendoen op internationaal niveau.

"Rosana heeft managementvaardigheden en investeerde elk beetje winst dat ze behaalde in het bedrijf dat ze had opgericht met haar spaargeld. Ze is industrieel ingenieur en heeft een master in internationale landbouweconomie. Ikzelf ben verantwoordelijk voor de internationale verkoop en behaalde een doctoraat in de rechten en een master in internationale betrekkingen en diplomatie. María, onze jongste zus die instaat voor de administratie, is afgestudeerd in marketing en reclame", vertelt Carmen.

"We werkten eerst in verschillende sectoren van het bedrijfsleven: agrovoeding, internationale handel, internationaal recht enz. Eerst hebben we ervaring opgedaan en toen zijn we het bedrijf begonnen. We hebben daar geen enkele steun voor gehad. Mijn zus Rosana deed alles alleen. We zijn eerst begonnen met het bevoorraden van de nationale markt en daarna stapten we ook over op export. ProDominicana heeft ons geholpen om nieuwe markten te verkennen en onze producten op de internationale markt te positioneren", besluit Carmen.

Voor meer informatie:
Carmen Nin Cid
GL Sila Export
Tel: +1 809 495 2355/ +34 697 166 932
ventas2@glsila.com 
www.glsila.com