Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Freshfel Europe start Product Environmental Footprint Category Rules

Als onderdeel van het Freshfel Environmental Footprint Initiative, begint Freshfel Europe samen met ketenpartners aan de ontwikkeling van een schaduw-project voor Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) voor groenten en fruit. Het doel van dit specifieke initiatief is om te komen tot een geavanceerde, gestandaardiseerde ecologische voetafdruk-methodologie voor de AGF-sector. Eenmaal ontwikkeld, zal deze schaduw-PEFCR een verbeterde benchmarking en vergelijking van de ecologische voetafdruk van groenten en fruit mogelijk maken (het woord ‘schaduw’ verwijst naar het feit dat de ontwikkeling van de methode geen deel uitmaakt van het officiële PEF-raamwerk van de Europese Commissie, maar er wel voor een groot deel op zal worden afgestemd, red.). 

Dit zal de transparantie, de rekenschap en de communicatie van de sector over milieuaangelegenheden nog vergroten, terwijl groenten en fruit al een van de meest duurzame voedselcategorieën is.

Freshfel Europe begint samen met ketenpartners aan een schaduw-PEFCR voor groenten en fruit. De PEF-methodologie, die specifiek zal zijn voor de AGF-sector, zal de methodologie voor de berekening van de ecologische voetafdruk van groenten en fruit standaardiseren, waardoor meer transparantie en rekenschap over milieukwesties mogelijk worden. De geharmoniseerde methodologie zal ook de sectorcommunicatie ondersteunen over de sterke positieve milieuvoordelen van de consumptie van groenten en fruit, want die zijn een van de meest duurzame voedselcategorieën.

Het technische samenwerkingsproject is een belangrijke pijler van het Freshfel Environmental Footprint Initiative, dat eerder dit jaar van start ging. Tot nu toe waren de inspanningen binnen de AGF-sector om productduurzaamheid aan te pakken door middel van ecologische voetafdrukberekeningen zeer versnipperd. De ontwikkeling van een schaduw-PEFCR met specifieke categorieregels voor groenten en fruit zal zorgen voor resultaten die vergelijkbaar zijn met andere PEF-berekeningen. De ontwikkeling van deze schaduw-PEFCR voor groenten en fruit zal twee jaar duren en zal gedurende deze periode twee keer openstaan voor openbare raadpleging. De ontwikkeling ervan zal nauw aansluiten bij het officiële PEFCR-proces van de Europese Commissie om in de toekomst goedgekeurd te kunnen worden als de standaard PEF-methodologie voor de AGF-sector in de EU. De methodiek wordt ontwikkeld met technische ondersteuning van Wageningen Economic Research en zal de bestaande HortiFootprint Category Rules voor de AGF-sector herzien.

Eenmaal ontwikkeld, zal de schaduw-PEFCR voor groenten en fruit beschikbaar zijn voor sectorbreed gebruik als een open hulpmiddel. "Er is dringend behoefte aan transparante en zeer nauwkeurige productduurzaamheidsgegevens binnen de sector. Naast de huidige B2B- en B2C-vraag naar informatie over de ecologische voetafdruk, zal de PEF-methodologie waarschijnlijk door de Europese Commissie worden gebruikt in de komende EU-wetgeving inzake milieuvriendelijke eigenschappen van producten en voedselduurzaamheidslabels", zegt Nicola Pisano, directeur Duurzaamheid bij Freshfel Europe.

"De schaduw-PEFCR-methodologie voor groenten en fruit zal helpen om het concurrentievermogen van de sector in de komende jaren te behouden en het zal ook een antwoord bieden op de voortdurende behoefte van de toeleveringsketen aan nauwkeurige en vergelijkbare duurzaamheidsgegevens van producten", benadrukt Pisano.

Een verklarende factsheet over de schaduw-PEFCR voor groenten en fruit is hier te downloaden.

Voor meer informatie: 
Freshfel Europe
Tel: +32 (0)2 777 1580 (België)
[email protected]  
www.freshfel.org    

Publicatiedatum: