De eerste oogst van blauwe bessen vond al in september plaats in de Spaanse provincie Huelva, maar pas vanaf december komen er aanzienlijke hoeveelheden beschikbaar. Onubafruit, dat vorig jaar zijn eigen programma van exclusieve blauwe bessenrassen lanceerde om iets vroeger op de markt te kunnen komen en dus ook marktaandeel te kunnen winnen ten opzichte van de import uit het zuidelijk halfrond, ziet dit seizoen z’n volumes groeien en verwacht volgend jaar zelfs drie keer zoveel blauwe bessen te oogsten. 

"In de derde week van september zijn we begonnen met de oogst van de eerste blauwe bessen van ons vroegste ras, Demba. Op dit moment zijn het zeer beperkte hoeveelheden en de oogst verloopt nog met onderbrekingen. Pas vanaf eind november zullen we continu een grote aanvoer hebben", zegt Carlos Esteve, commercieel directeur van Onubafruit. "Als alles volgens plan verloopt, hebben we tot begin maart Demba blauwe bessen beschikbaar", voegt hij eraan toe.

Het programma van Onubafruit omvat ook nog de rassen Selma, Dana, Aila en Lena, plus twee rassen die nog in de wachtkamer zitten. Deze blauwe bessen worden vanaf januari tot eind april op de markt gebracht. "Dit jaar hebben we al 3.000 ton en we hopen dat cijfer te verdrievoudigen in het komende seizoen", vervolgt Carlos Esteve. "Het doel van dit programma van exclusieve blauwe bessenrassen is om product te hebben in maanden waarin dat voorheen niet kon in Huelva en om product van betere kwaliteit en maatsortering aan te bieden dan wat nu op de markt voorhanden is."

"We hebben rassen die de Spaanse oogst in de toekomst iets kunnen verlengen – om zo lang mogelijk op de markt te kunnen blijven –, maar het grootste potentieel zien we in het begin van het seizoen. Daar ligt onze focus op. In de herfst concurreren we met landen als Zuid-Afrika, Peru, Chili en Argentinië. Op dit moment zit Peru op zijn productiepiek, met volumes die tussen de 30 en 35% hoger liggen dan die van vorig seizoen. De prijzen zijn dus al zeer competitief", legt de commercieel directeur van Onubafruit uit.

"We zijn ervan overtuigd dat we met onze vroege rassen toegevoegde waarde kunnen bieden ten opzichte van de aanvoer van overzee. Wij bieden een product van dichterbij, dat dus veel verser is dan de blauwe bessen die langer dan 3 weken op de boot vertoeven. De smaak is beter, maar ook de maatsortering is anders. En onze service richting Europese klanten is uiteraard veel flexibeler. De logistieke situatie voor het fruit uit het zuidelijk halfrond is nog steeds verre van ideaal met waanzinnige zeevrachttarieven, beperkte beschikbaarheid van schepen en onzekere levertijden. We kunnen in alle opzichten een flexibelere service bieden", geeft Carlos Esteve aan. 

Onubafruit verzendt zijn fruit voornamelijk naar de Europese markt, hoewel het ook af en toe exporteert naar Aziatische landen zoals Maleisië, Singapore of Hong Kong. "We onderzoeken bovendien andere mogelijkheden, zoals de onlangs geopende markten van Brazilië en Canada. In Canada worden de blauwe bessen vrij laat geoogst omdat het een koud klimaat is. Daar zouden we dus vooral concurreren met Mexico en Peru. Ook de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar is in dit opzicht een voordeel voor onze export."

Voor meer informatie:
Onubafruit S.Coop.And.
Tel: +34 959 540 844 (Spanje)
onubafruit@onubafruit.com 
www.onubafruit.com