Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische inflatie bereikt hoogste punt sinds 1975

Nederlandse inflatie naar 16,8% in oktober

De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in oktober 16,8 procent, meldt het CBS. In september was dat 17,1 procent. Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 8 november gepubliceerd.


Bron: CBS

Een inflatie van 16,8 procent in oktober 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 16,8 procent hoger zijn dan in oktober 2021. De inflatie van 16,8 procent in oktober komt dus niet bovenop de inflatie van 17,1 procent in september.

Belgische inflatie naar 12,27 procent.
De Belgische inflatie bedraagt in oktober 12,27% tegenover 11,27% in september en 9,94% in augustus, zo meldt Statbel. Ze bereikt daarmee het hoogste niveau sinds juni 1975, toen de inflatie uitkwam op 12,50%. De hoge inflatie deze maand is, zoals in de voorbije maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen.  


Bron: Statbel

De inflatie zonder energieproducten is gestegen tot 6,97%, tegenover 6,44% in september en 5,99% in augustus. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 6,50% in oktober, tegenover 6,21% in september en 5,74% in augustus.

Daarnaast is ook de inflatie van voeding de laatste maanden sterk gestegen. De inflatie voor voeding komt deze maand uit op 12,30%. De belangrijkste prijsstijgingen in oktober hadden betrekking op onder andere groenten en fruit.

Bron: CBS / Statbel

Publicatiedatum: