Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse telersprijzen iets gestegen, maar niet over de hele linie

Zoals in veel delen van Europa, had ook het VK te lijden onder de hele warme en droge zomer, waardoor de groentenoogst met 25 - 30% verminderde in bepaalde delen van het land. De vroege zomer is ook de tijd dat gewassen worden geplant voor het winterseizoen (december - maart).

"Sommige gewassen zullen beïnvloed zijn door de hitte en droogte van afgelopen zomer, maar we horen niet te veel horrorverhalen over de wintergewassen," zegt Jack Ward, CEO van de British Growers Association.

"Energiekosten blijven wel een grote zorg voor telers. Hoewel het prijsplafond wat hulp biedt, zijn de kosten toch flink gestegen. Voor sommige telers is de stijging honderduizenden ponden en zij hebben die sommen geld simpelweg niet. Dat betekent dat een aantal mensen hun spaargeld moeten aanspreken of hun bank moeten benaderen, maar voor een paar zal het betekenen dat zij moeten stoppen met telen."

Er zijn wel wat stijgingen geweest van de telersprijzen, maar niet over de gehele linie. Het hangt vooral af van de individuele afspraken tussen de teler en de retailers en of de teler in de positie is om nee te zeggen tegen lagere omzetten en de gewassen niet te planten. Maar dat is niet zo eenvoudig voor de telers die hun gewassen al geplant hebben of telers met boomvruchten, zoals appels."Prijsinflatie is heel erg nodig, want zonder dat zullen mensen niet kunnen planten voor toekomstige leveringen of in bedrijf blijven."

De hoge energiekosten zorgen ervoor dat mensen verder weg kijken voor producten als tomaten, omdat landen in Noord-Europa het zich niet kunnen veroorloven ze te blijven telen in de winter. Marokko krijgt veel aandacht voor tomaten en zachtfruit; zal dat de norm worden en zullen meer telers hun teelt verhuizen naar andere landen?

"De AGF-sector in het VK heeft veel vernieuwende mensen die kijken naar de mogelijkheden in andere delen van de wereld, maar er zijn ook uitdagingen bij het starten van teelten in een ander land."

Jack voegt toe dat het VK ook door een periode gaat van politieke instabiliteit wat veel zorgen oplevert. Er zijn zoveel veranderingen op het ministerie van Landbouw in een tijd waarin het nodig is om heel nauw samen te werken met de telers. Hij hoopt dat het VK tegen januari in rustiger vaarwater is beland.

Voor meer informatie:
Jack Ward
British Growers Association
jack.ward@britishgrowers.org
www.britishgrowers.org

Publicatiedatum: