Durian groeit in tropische gebieden over de hele wereld, maar voornamelijk in Zuidoost-Aziatische landen zoals Vietnam, Maleisië, Indonesië en Thailand.

De durians uit Vietnam zijn van hoge kwaliteit. Vietnam behoort sinds 2014 tot de top drie van exporteurs van dit fruit. Durian wordt geteeld in 54 gebieden in het hele land op een areaal van 84.000 hectare. In 2021 werd er 642.600 ton geoogst, 15% meer dan het jaar ervoor. 

Vietnamese telers kunnen durian maar één keer per jaar oogsten. Het seizoen begint in mei. Afhankelijk van de regio en het ras bereikt de oogst z’n hoogtepunt van juni tot eind augustus. De verkoop vindt plaats van mei tot en met september.

"China is de grootste markt voor Vietnamese durian en na jaren van onderhandelen heeft China de import van het fruit vanaf 12 juli via officiële kanalen toegestaan. Dit heeft de weg vrijgemaakt om in de toekomst deze enorme potentiële markt te betreden met Vietnamese durians", vertelt Rose van True Fruits aan Freshpublishers. 

"Begin 2020, toen de pandemie uitbrak, kreeg de Vietnamese duriansector tijdelijk te maken met minder vraag en handentekort. Dit was deels te wijten aan de beperking van de bewegingsvrijheid die de teeltactiviteiten belemmerde. Sindsdien is de marktvraag echter weer toegenomen. De export naar Europa, Azië en vooral China, waar een enorme vraag is naar Monthong durians, groeit snel", gaat ze verder.

In de afgelopen jaren is het areaal in Vietnam enorm toegenomen. In het verleden werden durians voornamelijk geplant in de Mekong Delta en de zuidoostelijke regio, maar er worden nu ook percelen aangelegd in de centrale hooglanden.

Op dit moment is Vietnamese durian nog niet in grote hoeveelheden naar China geëxporteerd. Er wordt eerst gekeken wat de markttrend is. "Maar als de respons goed is, zal de aanvoer van Vietnamese durians zeker stijgen. Vietnamese telers en pakstations hebben zich grondig voorbereid op de opening van de Chinese markt door deel te nemen aan een door het ministerie van Landbouw georganiseerde training om meer te weten te komen over de Chinese voedselnormen."

Over het concurrentievermogen van Vietnamese durian is Rose positief. "Vietnam heeft een enorm potentieel om de op één na grootste exporteur van durian naar China te worden, na Thailand. Het heeft immers enkele concurrentievoordelen ten opzichte van Thailand of Maleisië, zoals de nabijheid en de goede kwaliteit. De prijzen zijn bovendien vergelijkbaar met die van Thailand en Maleisië."

True Fruits is een bedrijf van een groep jonge mensen met een passie voor vers fruit. Het werd opgericht om grote teeltbedrijven in de Mekong Delta met elkaar te verbinden en fruit te telen dat voldoet aan de wereldwijde normen. Het werkt samen met moderne pakstations en grote distributeurs om een gesloten toeleveringsketen te creëren. Het bedrijf helpt telers te voldoen aan de eisen omtrent teelt- en exportprocessen die de Zuidoost-Aziatische en Europese landen stellen.

Daarnaast onderhoudt True Fruits ook contact met de telers om ervoor te zorgen dat de durians hoge kwaliteitsnormen voor de klanten halen. Hoewel er enkele marktschommelingen waren door de impact van de pandemie, slaagde het bedrijf er toch in om de exporthoeveelheid en -prijs stabiel te houden.

Naast verse en diepgevroren durians exporteert True Fruits ook grote volumes van diverse tropische fruitsoorten zoals kokosnoten, pomelo’s, dragonfruit en limes.

Voor meer informatie:
Rose
True Fruits
sales02@truefruitsco.com
MB/ Whatsapp: +84 9867 099 54 (Vietnam)
truefruitsco.com