Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kobus Bothma (Namibian Grape Growers Association)

Namibische druivenseizoen deze week van start

"Deze week wordt een kleine hoeveelheid druiven verpakt en vanaf week 46 zijn er dan weer grote volumes beschikbaar", zegt Kobus Bothma, vicevoorzitter van de Namibian Grape Growers Association (NGGA).

De telersvereniging raamt de oogst dit jaar op 8,6 miljoen kartons van 4,5 kg, een miljoen kartons meer dan vorig jaar, toen de oogst aanzienlijk lager uitviel dan aanvankelijk verwacht.

Druivengaarden in de Aussenkehrvallei van Namibië

"Er hangen zeker genoeg druiven aan de ranken om de raming van dit jaar waar te maken en de druiven zien er bovendien erg goed uit", zegt hij. "Het seizoen start niet vroeg, we beginnen eraan op de gebruikelijke data."

Hij merkt op dat er in Europa waarschijnlijk een licht aanbodtekort kan ontstaan in de eerste weken, omdat Zuid-Amerikaanse druivenexporteurs vanwege de hoge overzeese verzendkosten liever dichter bij huis blijven met hun waar. "We verwachten dat er op de Europese markt minder druiven zullen zijn. Iedereen zal proberen afzetmarkten dichterbij huis te zoeken."

Afrikaanse supermarkten geven de voorkeur aan druiven met een hogere specificatie
Europa en het VK vormen nog steeds de belangrijkste markten voor Namibische (en Zuid-Afrikaanse) druiven. Deze week worden ook de eerste Zuid-Afrikaanse druiven geplukt. 

De Afrikaanse markt ontwikkelt zich goed en snel voor druiven uit zuidelijk Afrika. Ondertussen neemt het continent al een aandeel van 5 à 8% van de totale druivenexport uit de zuidelijke landen van Afrika voor zijn rekening. Kobus merkt op dat Afrikaanse kopers (vaak leveranciers van supermarkten) steeds meer de voorkeur geven aan druiven met een hogere specificatie, wat een positieve ontwikkeling is voor de sector.

Namibië heeft met zijn druiven geen toegang tot China. "We zenden ze wel naar Maleisië en Singapore. Maar dat zijn geen grote volumes. Misschien gaat maar zo'n 2% van onze druiven naar het Verre Oosten."

Nambia zal ook druiven aan Zuid-Afrika leveren, want vroeg in het seizoen is het een goede markt. Daarna daalt de vraag snel naarmate het eigen aanbod toeneemt.


Kostenstijging is de grootste uitdaging
Het kostenelement blijft een bepalende factor. Het managen van de hele keten en tegelijkertijd de kosten zoveel mogelijk beheersen, is volgens Kobus de grootste uitdaging waar de druiventelers dit seizoen voor staan. 

"Er zijn tekenen dat de verzendtarieven beginnen te dalen, maar de haven van Kaapstad blijft een uitdaging, net als de stroomstoringen en -onderbrekingen in Zuid-Afrika."

Namibische druiven worden in reefers verzonden en over de grens naar de haven van Kaapstad vervoerd, die is vrijgesteld van geplande stroomonderbrekingen, maar de omliggende koelhuizen (wanneer er bijvoorbeeld geen aansluitpunten voor gekoelde containers in de haven beschikbaar zijn) zijn wel onderworpen aan dergelijke stroomonderbrekingen die Zuid-Afrika doorvoert.

In tegenstelling tot Zuid-Afrika heeft Namibië een stabiele stroomvoorziening, ironisch genoeg gedeeltelijk gebaseerd op geïmporteerde Zuid-Afrikaanse elektriciteit, maar in toenemende mate aangedreven door de zon en de wind.

"De regering van Namibië heeft fors geïnvesteerd in groene energie en er zijn de afgelopen jaren een groot aantal zonneparken en windturbines gebouwd."

Voor meer informatie:
Kobus Bothma
Namibian Grape Growers Association
Tel: +264 63 297 570 (Namibië)
kobus@csnam.co.na
namibiangrapegrowersassociation.com

Publicatiedatum: