Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elías Olmeda van Champinter:

"Enkele champignontelers in Spanje draaien nauwelijks break-even"

Om een ononderbroken aanbod op de markt te kunnen garanderen, moet de teelt van champignons, gezien de snelle groei en beperkte houdbaarheid van het product, een hoog technisch niveau halen en zorgvuldig gepland worden.

"In de champignonteelt, maar ook in die van andere paddenstoelen, stemmen we bij Champinter de productie af op de marktvraag. Want als het aanbod piekt en de markt de aanvoer niet kan bijhouden, is het gevolg een prijsdaling", vertelt Elías Olmeda, voorzitter van de coöperatie Champinter. 

Elías Olmeda, voorzitter van Champinter

"We hebben het over een zeer bederfelijk product dat elke dag wordt geoogst. De champignons die overdag worden geplukt, zijn ‘s nachts al op weg naar de klant. We proberen de oogst zo goed mogelijk te spreiden om het aanbod af te stemmen op de vraag van de klanten. We houden daarbij ook rekening met de eisen van de verschillende bestemmingsmarkten, terwijl kwaliteit altijd vooropstaat. Om dagelijks op die manier te werk te gaan is een hoog technologisch niveau vereist in de teelt", merkt Elías op. "Daarom hebben we bij Champinter grote investeringen gedaan in onderzoek naar koudetechnieken om onze teelt te optimaliseren."

"Champignon wordt geoogst bij een temperatuur van 16-18 graden en om te voorkomen dat hij zich in de verpakking verder ontwikkelt en aan kwaliteit verliest, moet de groei worden gestopt door een koudebehandeling toe te passen. Daartoe hebben we kamers met snelle koeling geïmplementeerd in de faciliteiten van onze leden. Dat bespaart ons tijd en zo kunnen we het product sneller verwerken en de versheid garanderen. Alleen zo kan het succesvol op de markt worden gebracht." 

"De consumptie van champignons en andere paddenstoelen zoals portobello stijgt in Spanje. Ook shiitake wint terrein. Omdat ze onder gecontroleerde omstandigheden worden geteeld en niet onderhevig zijn aan klimaatschommelingen, hebben ze een zeer lineaire prijs en zijn ze ook redelijk betaalbaar. Maar op dit moment is er een gebrek aan product op de markt vanwege een stijging van de teeltkosten die momenteel niet kan worden doorberekend aan de consument. De kostenstijging is zo hoog dat we denken dat het de consumptie kan beïnvloeden."

De energie die nodig is in de champignonteelt is fors duurder geworden. Maar ook op andere vlakken zijn de kosten gestegen. "Verpakking en transport kosten ook meer. Dat zijn twee zaken om rekening mee te houden in dit product", zegt Elías.


De faciliteiten van Champinter 

"De grote kracht van Champinter ligt in de samenwerking, want we zijn tenslotte een coöperatie. Maar we weten dat er op dit moment in Spanje al enkele champignontelers zijn die nauwelijks break-even draaien. Sommige zijn gestopt met de teelt op dit moment, wat mogelijk een impact zal hebben op het aanbod. Er kan dus uiteindelijk een prijsstijging komen, al zullen we proberen die zo minimaal mogelijk te houden." 

Voor meer informatie:
Champinter
Ctra. Cenizate 1
02270 Villamalea (Albacete) - Spanje
Tel: +34 967 48 31 41
champinter@champinter.com
web.champinter.com

Publicatiedatum: