Finnen verkiezen versheid en kwaliteit van AGF boven prijs
50% van de Finse shoppers geeft in retailzaken de voorkeur aan versheid en kwaliteit van producten boven de prijs, zo blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van K-Citymarket. De studie, Impact of the World Situation on Shopping Behavior in the Grocery Store 2022, werd in augustus 2022 uitgevoerd door Kantar TNS Oy met 1.016 respondenten ouder dan 15 jaar. Uit het onderzoek bleek dat Finnen in een financieel krappe situatie als laatste zouden afzien van groenten en fruit (46%), reizen met de auto (38%) en binnenlandse voedingsmiddelen in hun dieet zouden opnemen (36%).
Bron: esmmagazine.com 

Luxemburg gaat plastic verpakking voor G+F verbieden
Luxemburgse huishoudens behoren tot degenen die de meeste voeding weggooien in de EU: per persoon belandt 91 kg voeding per jaar in de vuilnisbak, aldus het statistisch bureau van het land. Het groothertogdom moet ook meer doen om zijn recyclingdoelstellingen te halen, aldus de Europese Commissie dit jaar. Het land gaat plastic verpakkingen voor groenten en fruit verbieden en voert daarmee strengere regels in dan de EU voorschrijft. Groenten en fruit van minder dan 1,5 kg mogen niet langer in plastic worden verpakt nadat Brussel besloot dat de EU te veel van die verpakkingen gebruikt. Vanaf 2024 moeten supermarkten boven een bepaalde grootte hun eigen recyclingcentra hebben en vanaf 2025 moeten wegwerpverpakkingen op festivals en verpakkingen voor voedselleveringen recyclebaar zijn.
Bron: luxtimes.lu 

Spanje: Heura haalt € 20 mln op, wil tegen 2027 Europees leider op plantaardige basis zijn
Het grote Spaanse alternatieve vleesmerk Heura heeft € 20 mln aan financiering opgehaald om tegen 2027 de Europese leider van voeding op plantaardige basis te worden. De financiering omvat de uitgifte van converteerbare obligaties, die zullen leiden tot aandelen in wat volgend jaar naar verwachting een van Europa's grootste B-rondes voor plantaardig "vlees" zal worden. Tot de investeerders behoren Unovis Asset Management, Ricky Rubio van de NBA, voetballers Sergio Busquets en Sergi Roberto en komiek David Broncano.
Bron: vegconomist.com 

IGD maakt meer details bekend over het komende Insight and Impact-evenement
IGD's paradepaardje voor 2022, Insight and Impact, vindt plaats in Londen op 8 november en heeft al een benijdenswaardig aantal sprekers op de lijst staan. Onder leiding van BBC Business-correspondente Emma Simpson zullen onder meer leidinggevenden van Tesco, de Co-Op, Coca-Cola Europacific Partners, Unilever en Żabka Polska het evenement toespreken.
Bron: esmmagazine.com 

Retailers Tesco en Lidl vechten om handelsmerk van logo voor Britse rechtbank
De grootste Britse retailer Tesco heeft geprobeerd een deel van zijn rechtszaak tegen discountsupermarkt Lidl nieuw leven in te blazen door een Londense rechtbank te vertellen dat zijn Duitse rivaal te kwader trouw handelsmerken heeft aangevraagd voor een gele cirkel tegen een blauwe achtergrond.
Bron: reuters.com 

Spanje: 90% van de sinaasappelen en mandarijnen van Consum zijn van Valenciaanse oorsprong
Consum heeft aangekondigd dat het tijdens het seizoen 2022-23 meer dan 20.000 ton citrus uit het hele land zal verwerven, een stijging van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar. De coöperatie verklaarde dat 90% van de sinaasappelen en mandarijnen die in haar supermarkten worden verkocht, afkomstig zijn uit Valencia. Tot de rassen die uit Valencia worden betrokken behoren Navelina, Navel en Navelate sinaasappelen en Orogros, Oronules, Clemenules, Clemenvillas, Nadorcot, Tango, Ortanique en Orri mandarijnen. Daarnaast heeft zij in totaal 3.000 ton Primofiori citroenen en 500.000 kg Star Ruby grapefruit gekocht, beide afkomstig uit de regio Murcia.
Bron: esmmagazine.com