"De granaatappel is een heel bijzonder fruit voor het Turkse teelt- en exportbedrijf Alanar," zegt verkoopcoƶrdinator Yigit Gokyigit. Het bedrijf ontleent zijn naam zelfs aan dit fruit. "We hebben vorige week onze eerste volumes naar het buitenland verzonden en we verwachten dit jaar onze granaatappelexport weer iets op te drijven."

"We zijn een teler, verpakker en exporteur van meerdere fruitsoorten, waaronder kersen, vijgen, abrikozen en pruimen, maar vooral van granaatappelen. De naam van het bedrijf is een combinatie van twee woorden: 'Ala', wat Turks is voor 'perfect', en 'Nar', wat 'granaatappel' betekent."

De granaatappeloogst in Turkije lijkt dit jaar lager uit te vallen, vooral in bepaalde regio's. Maar Alanar verwacht een hogere export te realiseren. "Turkije is een van de belangrijkste granaatappeltelers ter wereld. Hicaz, het meest geteelde ras in ons land, heeft een rijke smaak die geliefd is bij vele consumenten over de hele wereld. In sommige gebieden zal er minder opbrengst zijn, maar wij verwachten dit jaar weer meer granaatappelen te exporteren."

Europese importeurs van Turkse granaatappelen maken zich misschien zorgen of de residuniveaus onder de gestelde EU-norm blijft, maar Gokyigit is daar allerminst bezorgd over, aangezien Alanar zich houdt aan een nog hogere standaard om de grote supermarktketens in Europa te kunnen beleveren. "We hebben zeer ervaren teams in de granaatappelteelt. De groeiperiode is dan ook perfect verlopen, zoals vooraf gepland. De residuniveaus bewaken is een van de grootste uitdagingen voor veel teeltlanden, maar dat was de voorbije jaren net zo. We zullen granaatappelen kunnen leveren die voldoen aan de EU-normen wat residuen van gewasbeschermingsmiddelen betreft. We doen zelfs nog beter om de grote supermarktketens in Europa te kunnen bedienen."

"We zijn blij met de toegenomen vraag vanwege onze klanten waar we al jaren mee werken. Zoals gebruikelijk verwachten we dat Duitsland dit seizoen weer onze belangrijkste markt zal zijn. Daarnaast zien we een goede vraag uit Oost-Europese landen en Canada", legt Gokyigit uit.

Ten opzichte van een van de grote concurrenten, Egypte, heeft Gokyigit het gevoel dat de Turkse granaatappelen in het voordeel zijn. "De Turkse granaatappel wordt over het algemeen beter gewaardeerd dan bijvoorbeeld het Egyptische product. De Turkse granaatappel is volgens ons beter van smaak en ook de kleur van de schil is geweldig. Onze klanten kiezen voor ons vanwege de kwaliteit die we bieden."

Hoewel de kosten in de hele toeleveringsketen stijgen, is Gokyigit ervan overtuigd dat Alanar de prijzen op een vergelijkbaar niveau kan houden als die van vorig seizoen. "Naast de inflatie in het algemeen, zijn de logistieke kosten de afgelopen jaren ook gestaag gestegen. Dat beĆÆnvloedt onze prijzen enigszins, maar we streven er toch naar de prijzen dicht bij die van vorig jaar te houden. Momenteel exporteren we ook nog pruimen. We telen onze pruimen zelf en ze worden zeer gewaardeerd door de klanten. Dit fruit lijdt minder onder de prijsstijgingen, omdat we als teler de kosten beter kunnen beheersen", besluit Gokyigit. 

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
Mob: +90 549 804 87 56 (Turkije)
yigit.gokyigit@alanar.com.tr 
www.alanar.com.tr