Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanleg zonneparken belemmerd door hoge bouwkosten

In de eerste acht maanden van dit jaar werden er 32% minder zonneweides en zonnedaken aangelegd dan in dezelfde periode vorig jaar. De aanleg wordt geremd door de hoge bouwkosten. Zonnepanelen en omvormers zijn aanmerkelijk in prijs gestegen en daarnaast wegen de hogere personeelskosten door, zo meldt het Financieele Dagblad. Ook de rente bij financieringen ligt hoger. Projecten vallen soms tientallen procenten duurder uit dan aanvankelijk geraamd.

Hoge prijzen zeggen niet alles over de terugverdiencapaciteit op de lange termijn, maar de fors gestegen bouwkosten betekenen wel dat het rendement van een zonnepark hoger moet zijn dan aanvankelijk gedacht. Voor de exploitatie van een zonneparken kan een beroep worden gedaan op de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++). Deze regeling is de voorbije jaren versoberd, omdat de prijzen voor panelen en omvormers jarenlang consequent daalden. Nu opperen alle bedrijven die zonneparken aanleggen om die subsidies juist weer te verhogen.

De SDE++ kan worden gezien als een garantie dat er voor een lange termijn van 12 jaar concurrerend elektriciteit kan worden geproduceerd. Op het moment dat de stroomprijs hoog is, zoals op dit moment het geval is, wordt er geen vergoeding uitgekeerd. In dat geval ligt de kostprijs van productie via zonneparken onder de marktprijs voor elektriciteit. Op het moment dat de elektriciteitsprijs tot beneden de kostprijs daalt, wordt het verschil via de SDE++ aangevuld.

Lees hier het volledige artikel van het Financieele Dagblad

Publicatiedatum: