Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Vernooij (Urfruit):

"Perenprijzen zijn nog niet veranderd, maar de kosten wel"

Tholen -  "De start van het perenseizoen was rooskleurig en de vroeg vermarkte peren hebben leuk geld opgebracht. Helaas kwam kort na de start een enorme druk op de kleinere peren, wat met name in BelgiĆ«, vanwege de gemiddeld kleinere peren, voor teleurstellende middenprijzen heeft gezorgd. Na een periode van 5-6 weken van mineur heeft de markt zich redelijk hersteld, de voornaamste reden was de stijgende vraag vanuit Oost-Europese landen. Daarnaast zie je dat noordelijke landen met een kleine lokale oogst ook weer (meer) aan het importeren zijn. De Lucas blijft voor het moment nog wat achter en we hopen ook hier snel een herstel te zien", aldus Mark Vernooij van Urfruit.

"Met inachtneming van alle stijgende kosten voor zowel de teelt-, koel- als handelsbedrijven zijn we nog niet op het gewenste niveau. In heel Europa spreken we van inflatie, echter mag deze nog wat zichtbaarder worden in de perenmarkt. Prijzen voor ons zijn historisch gezien weinig veranderd, spijtig genoeg zijn de kosten dat wel", constateert de perenexporteur. "Wanneer we kijken naar de totale oogst in kilo's, dan zien we dat er in Nederland 3% meer peren zijn geoogst in vergelijking tot vorig jaar. Europees gezien spreken we over een grotere stijging, te weten 20% (WAPA) meer dan vorig jaar. Italiƫ en Frankrijk zijn voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor deze forse stijging. Vorig jaar hadden deze landen immers te maken met extreme vorstschade."


Team Urfruit met Mark Vernooij (rechts)

Het verschil in maat is dit jaar aanzienlijk tussen verschillende teeltregio's met de mogelijkheid tot het geven van water als belangrijke variabele. Bij percelen waar deze mogelijkheid niet was, zie je direct een verschil van gemiddeld wel 5 tot 10 mm per partij. Om zoveel mogelijk maat en dus productie per hectare te krijgen zijn sommige telers later gestart met het oogsten van hun fruit. Dergelijke partijen verdienen extra aandacht op het gebied van hardheid om teleurstellingen bij het openen van een cel te voorkomen", zegt Mark. "Op smaakgebied hebben we dit jaar te maken met een fantastisch product. Het warme weer tijdens de zomer heeft ervoor gezorgd dat de vruchten een hogere concentratie suikers hebben, met als resultaat dat de peren heerlijk zoet zijn. De hoge suikers zorgen niet alleen voor loftrompetten, het vergt ook extra aandacht bij de bewaarbaarheid en uitstalleven!"

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Marketing 45
6921 RE Duiven
+31 (0)575 472 473
m.vernooij@urfruit.nl     
www.urfruit.nl