Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maurice Koppen, Oakfield Champignons:

"Vraag naar paddenstoelen blijft gelukkig goed doorlopen, alleen het biologische segment heeft het lastig"

Tholen - De onrust is dit jaar flink toegeslagen op de champignonmarkt, merkt Maurice Koppen van Oakfield Champignons. "Niet alleen de energiekosten bij de telers zijn - afhankelijk van contractpositie - fors toegenomen. Dat geldt ook voor de grondstoffenleveranciers die een flinke prijsverhoging hebben doorgevoerd. Met de 10% verhoging van het minimumloon per 1 januari aanstaande gaan ook de arbeidskosten flink omhoog. Dit alles heeft veel impact op het sentiment in de sector."

"Best een aantal paddenstoelentelers zijn om die reden gestopt of hebben besloten minder te gaan produceren en de verwachting is dat dit er nog meer zullen gaan worden. Dit heeft weer geleid tot minder aanbod en in bepaalde gevallen ook tot zware tekorten op de markt. Ook landen als Polen hebben hun productie namelijk fors afgeschaald. Het is nu echt weer zoeken naar meer balans in de markt om de gestegen kosten voor energie, grondstoffen en loon gedekt te krijgen."

"Een prijsverhoging is onontkoombaar en tegelijkertijd heeft de consument minder te besteden. Gelukkig zien we dat de vraag vanaf de zomer goed door is blijven lopen. Niet alleen de vraag naar witte en kastanjechampignons, maar ook naar de meer exotische paddenstoelen", constateert Maurice. "De enige soorten die het momenteel minder goed doen zijn de biologische witte- en kastanjechampignons. Die kenden tijdens de coronalockdowns een opleving, maar hebben het nu lastig. Dat beeld zien we door heel Europa."

Oakfield zet zelfs extra in op de teelt van de biologische exotische paddenstoelen en heeft het assortiment onlangs uitgebreid met onder meer de Pom Pom Blanc, de Maitake en de gele oesterzwam. "We zien een groeiende vraag bij onze klanten naar deze exoten. Een paddenstoel als de koningsoesterzwam wordt steeds meer gezien als een alternatief voor vlees en daar zit de grootste 'uplift' in. Ook vleesproducenten zien dat in, we voeren gesprekken met veel spelers die hier mee aan de slag willen gaan."

Omdat de vraag naar paddenstoelen in de zomer traditiegetrouw wat lager ligt, heeft Oakfield daar afgelopen zomer op geanticipeerd met een Paddenstoelen Zomer Challenge. "We hebben koks en influencers uitgedaagd om een zomers gerecht te maken met paddenstoelen. Dat is goed aangeslagen en daar hebben we hele leuke reacties op gehad", besluit de teler.

Voor meer informatie:
Maurice Koppen
Oakfield Champignons
Lochtstraat 1
6039 RV Stramproy
T +31 (0)495 56 41 13 
maurice@oakfield.nl   
www.oakfield.nl