Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groente- en fruitexport uit Panama neemt toe

De afgelopen vijf jaar heeft het kleine Midden-Amerikaanse land dat bekend staat om het Panamakanaal een gestage groei gekend in de export van exotisch en tropisch fruit zoals ananas en meloen. Volgens de Dienst ter Promotie van Export en Investeringen van Panama (ProPanama) leverde een tweede deelname aan Fruit Attraction onmiddellijke resultaten op met de export van ananas naar Italië. 


Damaris Pianetta, van ProPanama, en teler Víctor Caballero, die ook voorzitter is van de Tuinbouw- en Ontwikkelingscoöperatie van Panama.

Het aantal kopers steeg met 40%. Het bedrijf LV Farms zond de week na de beurs in Madrid ananas per vliegtuig naar nieuwe markten zoals Italië en sloot akkoorden met twee klanten die het op Fruit Attraction had ontmoet. Andere deelnemende bedrijven hebben ook potentiële klanten ontmoet en praten over toekomstige deals. Een van de doelen van ProPanama is dat telers hun export uitbreiden. Ook telers van pitaya presenteerden dit fruit in Madrid, waar ze aankondigden dat er in 2023 product beschikbaar komt voor export.

Dit jaar namen 15 Panamese bedrijven deel aan de beurs: Agro Export Pacific, Potuga Fruit Company, Pink Lion, LV Farms, Gradum Advance Corp, Agropecuaria Riolindo, Inversiones JPW, Deshidratados E&A, Asociación Panameña de Productores de Pitahaya, Balboa Fruit Company¸ Panafruit, Fruits and Pineapple Panama, Exportagro Panama, Tropical Fruit Company en Agrotropical Sostenible.

"Fruit Attraction is een uitstekende kans voor onze bedrijven om ons exportaanbod van hoge kwaliteit te presenteren aan kopers van over de hele wereld en vooral aan de Europese markt", aldus Carmen Gisela Vergara, algemeen directeur van ProPanama.

Het ProPanama-team met enkele telers. De dames van ProPanama vooraan zijn (van links naar rechts) Damaris Pianetta, Yelsica Caballero en algemeen directeur Carmen Gisela Vergara

Matchmaking-activiteiten en netwerken op beurzen helpen om deze doelen te bereiken. ProPanama biedt ook verschillende tools voor exporteurs op haar website, zoals links naar statistische gegevens en een zoekmachine voor transportopties, die hen door het exportproces leiden.

Volgens Propanama heeft het land uitzonderlijk vruchtbare grond en teelt het hoogwaardige groenten en fruit voor export. "Dit jaar toonde Panama op de beurs een diversiteit aan kwaliteitsfruit met een hoge Brix-waarde en uitstekend aroma. Bovendien heeft het land zwaar geïnvesteerd in de tuinbouwsector, wat heeft geleid tot teeltpraktijken die het verschil maken", aldus Yelsica Caballero, hoofd export bij ProPanama.

De regering van Panama heeft zwaar geïnvesteerd in de groei van de tuinbouwsector, wat leidt tot een gunstig ondernemingsklimaat. Een voorbeeld hiervan zijn de investeringen in infrastructuur voor irrigatie en koelopslag, evenals een wet aangaande agroparken met als belangrijkste pijlers marktinformatie, technologie, innovatie en fiscale prikkels. Het nieuw leven inblazen van de sector leidt ook tot kansen in andere sectoren, zoals voedselverwerking en onderzoek.

De investeringen hebben de afgelopen 5 jaar al bijgedragen aan de stijging van export van volgend fruit: 46% voor bananen, 63,5% voor watermeloenen en meer dan een verdubbeling in papaja's. Volgens statistieken van ProPanama is de voorbije 5 jaar ook begonnen met de export van kleine hoeveelheden citrus en kokos. Het land exporteert naar Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong en Nieuw-Zeeland.

Panama laat niet alleen schepen door het beroemde kanaal varen. Het streeft er ook naar om zijn hoogwaardige export bekend te maken op markten over de hele wereld, en daarom zal ProPanama samen met Panamese exporteurs in de toekomst deelnemen aan meer beurzen in landen als Duitsland, Spanje, de VS en China.

Voor meer informatie:
Yelsica Caballero
ProPanama
ycaballero@propanama.gob.pa 
www.propanama.gob.pa 

Publicatiedatum: