Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jordi Valle van Melón de Autor: "Prijsstijging kan leiden tot wijziging in de consumptietrends"

Volumes Braziliaanse meloenen nemen af en prijzen stijgen aanzienlijk in Spanje

Het Braziliaanse meloenen- en watermeloenenseizoen in Spanje ziet lagere volumes passeren dan vorig jaar, voornamelijk als gevolg van logistieke problemen. Een lagere productbeschikbaarheid resulteert dit jaar in aanzienlijk hogere prijzen.

"Drie weken geleden ontvingen we onze eerste Braziliaanse meloenen en watermeloenen", zegt Jordi Valle, hoofd verkoop bij Grupo Autor. "De import uit Brazilië ligt dit seizoen lager door enerzijds areaalkrimp als gevolg van de stijging van de teeltkosten met maar liefst 35% in een jaar, en anderzijds door een verdubbeling van de logistieke kosten. Bovendien is de service van maritieme lijnen erg onzeker wat de aankomstdata betreft, wat toch voor grotere risico’s zorgt voor de kwaliteit van bederfelijke producten."

De consumentenprijs van meloen en watermeloen, die aan het einde van het Spaanse seizoen al hoog was, stijgt nu nog wat verder. "De slechte vruchtzetting van watermeloen in Almería zorgde voor een lage beschikbaarheid en hogere prijzen in het Spaanse seizoensbegin en die situatie verbeterde er niet op toen overgeschakeld werd naar product van Castilla-La Mancha, waar veel minder was aangeplant door de negatieve resultaten van het voorgaande jaar. Het Spaanse seizoen eindigde met historisch hoge telersprijzen", herinnert Jordi Valle zich.

De Piel de Sapo meloen uit Brazilië haalt nu een prijs van € 2,50 à € 3 per kilo. "Met de stijging van de prijzen van meloen en watermeloen in het schap wordt een deel van de consument de toegang tot dit fruit ontzegd, wat tot een verandering kan leiden in de consumptietrends. Daarom denken we dat onze halve meloenen en watermeloenen en ook de kwartjes een goede optie zijn voor wie zich bijvoorbeeld geen stuk van 3 kilo kan veroorloven." 

"De handel in meloenen en watermeloenen is in een speculatieve dynamiek terechtgekomen waarvan we hopen dat deze slechts tijdelijk is en niet structureel wordt. Grupo Autor plant meloenen en watermeloenen volgens programma's die worden afgesloten met de klanten om zo stabiel mogelijke volumes en prijzen te garanderen."

Grupo Autor teelt en zet het hele jaar door Piel de Sapo meloenen af dankzij contractteelt in Spanje, Brazilië en Senegal. Het belangrijkste merk is Melón de Autor. Le Petit Autor is het merk voor de rassen met kleinere maten. De watermeloen, afkomstig van dezelfde landen, wordt op de markt gebracht onder het merk Sandía Foodie. "We slagen er bijna in jaarrond watermeloen beschikbaar te hebben. Het is een kwestie van een tekort van dagen. Maar de teelt van watermeloen is natuurlijk altijd sterk afhankelijk van de weersomstandigheden", besluit Jordi Valle.

Voor meer información:
Jordi Valle
Melón de Autor
Calle Paseo del Progreso, 34
Olesa de Monserrat (Barcelona) - Spanje
Tel: +34 643 138 870
jvalle@tropfruits.com 
info@melondeautor.es
www.grupoautor.es

Publicatiedatum: