Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe brancheorganisatie voor finger limestelers in oprichting in Australië

Een Australische teler van finger lime probeert de eerste brancheorganisatie op te richten voor dit fruit, eerst in Australië, maar daarna ook met internationale telers om kennis op te bouwen die nodig is voor de groei van dit inheemse fruit. Jade King, eigenaar van Green Valley Fingerlimes, is recent naar Europa gegaan en heeft ontdekt dat er wat gaten zijn in de marketing en ontwikkeling van het fruit en dat er baat bij zal zijn als iedereen samenwerkt.

"Iedereen zal daarvan profiteren, omdat we de kennis en de verkoopbaarheid van finger limes vergroten," zegt Jade King. "Ik denk dat dit op dit moment noodzakelijk is in Australië, nu heeft het buitenland het product al en het wordt daar al in grote hoeveelheden geteeld. Het zou heel goed zijn als wij dat vertegenwoordigen, omdat het ons inheemse fruit is, en het allemaal samenbrengen en starten met gedetailleerd onderzoek voor de hele wereld. Dat is belangrijk en ik heb veel steun gekregen. Na wat media-aandacht ben ik door zoveel mensen gebeld die mee willen doen. Op dit moment is er eigenlijk niets, behalve deze mensen, dus probeer ik deze mensen samen te brengen en probeer ik de technische aspecten, zoals de oprichting, te regelen. Ik hoop, dat als we eenmaal actief zijn, we bijeenkomsten kunnen organiseren en informatie kunnen delen met onderzoeksideeën die we op kunnen pakken, vooral input kunnen krijgen van iedereen en dat een aantal commerciële sectororganisaties zich aansluiten bij ons."


Mevrouw King roept wereldwijd iedereen die is betrokken bij de teelt van finger lime en meer wil weten over de brancheorganisatie op contact met haar op te nemen via onderstaand telefoonnummer.

De Australische teler bezocht telers in Italië, Frankrijk en Spanje tijdens de zomer op het noordelijk halfrond en zag dat hun opkomende teelt vergelijkbare problemen heeft als Australië, zoals rassen, beschikbaarheid en landbouwkundig inzicht."Het was heel leerzaam en op sommige gebieden waren zij zeer spaarzaam met het delen van informatie en beschermend over hun product," zegt ze. "Maar een aantal telers was erg open en deelde graag hun problemen en moeilijkheden. Iedereen loopt hier tegen dezelfde marketingproblemen aan, en ze lopen op dat gebied wat achter op Australië, omdat het nog steeds een zeldzaam product is. Ze hebben een paar nieuwe rassen die niet echt representatief zijn voor finger limes; die bevatten niet de parels (binnenin), maar meer de traditionele citrusstijl. Met die soorten op de markt, die verkocht worden als finger limes, doet dat de sector niet echt goed, denk ik. Maar de vraag in Europa is erg klein, op dit moment zijn het alleen de toprestaurants die het product hebben, maar de teelt neemt toe. Ze zijn ongeveer in het stadium waar wij 10 jaar geleden waren, toen niet veel mensen het product kenden. Dat is een uitdaging, maar ook de communicatie over het product in een andere taal was lastig: hoe beschrijf je een fruitsoort dat men nog niet gezien of over gehoord had?"Jade gaat naar Guatemala en plant een trip naar Los Angeles om daar één van 's werelds grootste finger limesteeltbedrijven te bekijken, met meer dan 15.000 planten. Dat is ongeveer zo groot als de 3 grote Australische kwekerijen en het land in Centraal-Amerika teelt jaarrond door gebruik te maken van verschillende hoogtes.

"Finger limes worden geteeld in elke staat in Australië en groeien
in iedere regio," zegt Jade. "Ze zijn dus veelzijdig, natuurlijk
productief, maar om hun grootte te zien is zeer
interessant. Het zal een eyeopener zijn om te zien hoe andere landen
omgaan met de dingen en of we dat hier ook kunnen doen." 

Omdat het de afgelopen maanden een nat teeltseizoen was in Green Valley Fingerlimes, nabij Queensland's Sunshine Coast, ten noorden van Brisbane, zegt Jade dat het gewas wat is teruggelopen, maar dat het qua teelt een sterk seizoen lijkt te worden, niet alleen voor haar bedrijf, maar ook voor andere telers die december ingaan.

Voor meer informatie 
Jade King
Green Valley Fingerlimes
Tel.: +61 405 125 791
[email protected]
www.greenvalleyfingerlimes.com

Publicatiedatum: