Teleurstelling over TEK-regeling

De NFO is teleurgesteld over de Tegemoetkoming Energiekosten voor energie-intensieve mkb-ondernemingen (TEK), zoals het kabinet die afgelopen vrijdag presenteerde. "We keken als sector erg naar de regeling uit, aangezien fruittelers geconfronteerd worden met hoge kosten voor koelen en bewaren", zo meldt NFO.

Ondernemingen die in aanmerking willen komen voor een tegemoetkoming moeten aan diverse eisen voldoen. "Met name de eis dat minimaal 12,5% van de omzet uit energiekosten moet bestaan, springt erg in het oog. Ook dient meer dan 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit per jaar te worden verbruikt. Verder is de regeling pas in april 2023 operationeel."

Een quick scan van de NFO toont aan dat de norm van 12,5% niet wordt gehaald op de meeste fruitbedrijven. Ener­giekosten bepalen meestal circa 5 tot 6% van de omzet. "Onze sector heeft dus weinig tot niets aan de regeling. Dat is zeer teleurstellend nu veel telers het erg zwaar hebben en stevige maatregelen nemen. Zo wordt besloten fruit niet te koelen en direct af te zetten."

"De teleurstelling overheerst niet alleen in onze sector. De hele agrarische sector en een fors deel van het MKB is teleurgesteld. De NFO voert daarom op dit moment intensief overleg met LTO Nederland over te zetten stappen. We houden u via onze nieuwsbrieven en ons blad Fruitteelt op de hoogte van de voortgang."

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.