Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op dit moment komt alle oogst samen

Overaanbod Spaanse kasgroenten zorgt voor lage prijzen

Half oktober is er een kentering gekomen in de prijsontwikkeling van groenten uit Almería. "Volgens onze informatie wordt er overal volop geoogst en dat heeft te maken met de hoge temperaturen op dit moment", vertelde Paco Gómez, manager van Agroejido, eind vorige week. "De hoge temperaturen in de zomer hadden een impact op de bloei van bepaalde gewassen. Daardoor was er eerst minder productie, maar nu is er een herstel ingezet. Op dit moment komt alle oogst samen. We hebben zowel product van de aanplanten in de late zomer als van de gewassen die in de vroege herfst zijn geplant. Dit overaanbod zorgt voor lage prijzen. Maar de prijzen waren de hele zomer door wel goed, veel beter dan in andere jaren." 

"Courgette is het hardst getroffen. In onze veiling op 19 oktober begon de verkoop bij 64 cent per kilo om te eindigen bij 45 cent", vertelt Paco. Slechts een week eerder, op 13 oktober, noteerde courgette een prijs tussen € 1,20 en € 1,45 per kilo, meer dan het dubbele. "We horen dat er veel courgettes uit derde landen op de markt zijn. Samen met het grotere aanbod uit Almería zorgt dat voor een laag prijsniveau."

"Bij komkommer is het eender. In augustus en september zagen we mooie prijzen omdat er niet veel aanbod was en nu is het overduidelijk dat de oogst behoorlijk groot is. In de veiling van 19 oktober begon de lange komkommer op 43 cent per kilo om te eindigen op 36 cent. De prijs van de korte komkommer lag tussen de 44 en 63 cent en die van het Franse type tussen de 30 en 39 cent."

"Ook de prijzen voor aubergines zijn van hoog naar laag teruggevallen. Het zijn dan ook niet toevallig de drie producten die het meest gevoelig zijn voor fluctuaties in het aanbod", vertelt de manager van Agroejido. Op 19 oktober begon de handel in lange aubergines op de veiling van Agroejido op 50 cent en eindigde op 30 cent. Een week eerder werd volgens Paco nog meer dan een euro gehaald.

"California paprika's zagen ook een neerwaartse trend, al beginnen de prijzen nog steevast boven de euro om dan geleidelijk af te dalen tot een niveau van rond de 90 cent. Over het algemeen is de paprika een product met een redelijk stabiele prijs, meer dan de andere groenten. Maar de teeltkosten zijn hoog en de laatste jaren is het verschil tussen verkoopprijs en teeltkost niet groot meer. We hebben berekend dat de verkoopprijzen het hele seizoen boven de euro moeten uitkomen om de teeltkosten te kunnen dekken." 

Ook puntpaprika’s en Palermo’s noteren goede prijzen en lagen op woensdag 19 oktober respectievelijk tussen de € 0,93 en € 1,32 per kilo en € 1,24 en € 2,81 per kilo.

"Er worden ook sperzie- en snijbonen aangevoerd voor de klok bij ons. Het is een product dat in Almería marktaandeel heeft verloren door de hoge arbeidskosten. De teelt ervan is steeds meer naar derde landen verplaatst. In de streek rond Berja en Dalías worden echter nog steeds groene bonen van uitzonderlijke kwaliteit geteeld, die voornamelijk op de Spaanse markt worden verkocht: van groothandelsmarkten tot de horeca en groenteboeren. De bonen van het Strike ras begonnen op 19 oktober met een prijs € 4,27 per kilo en eindigden op € 3,25 en de lange Perona’s noteerden eerst € 3,26 per kilo om daarna af te zakken naar € 2,20 per kilo." 

"Ik denk dat de prijzen nog op dit niveau zullen blijven totdat de temperaturen beginnen te dalen en de opbrengst weer wat evenwichtiger wordt."

Nieuwe biologische lijn 
Agroejido is dit jaar, en meer bepaald afgelopen september, begonnen met het op de markt brengen van biologische producten. "Voorlopig leveren we voornamelijk courgettes en California paprika's, maar beetje bij beetje zullen we het productassortiment uitbreiden naargelang de vraag van onze klanten. Onze bestaande klanten bieden overwegend conventionele producten aan en hebben daarnaast ook een biologische productlijn." 

De toename van de biologische teelt in Almería is opmerkelijk. Volgens gegevens van het Andalusische ministerie van Landbouw is het biologische kasareaal in Almería in 2021 met ongeveer 18% toegenomen tot 4.800 hectare. In vergelijking met 2013 bedraagt de stijging 979,3%, zo blijkt uit het rapport "Balans van de biologische teelt in Andalusië in 2021".

"Omschakelen naar de biologische teelt in Almería is relatief gemakkelijk. De telers houden er zich immers al aan milieunormen die niet veraf liggen van die voor de bio-teelt. Voor sommige gewassen, zoals paprika, is de overgang naar bio eigenlijk louter een bureaucratische kwestie. In die zin heeft Almería al een lange weg afgelegd en de Europese consument kan zich zelfs volkomen veilig voelen bij de consumptie van onze conventioneel geteelde groenten. De overgang naar bio zal gebeuren op het ritme van de vraag", zegt Paco Gómez.

Voor meer informatie:
Agroejido
C/ La Parra S/N
El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 48 91 05
[email protected]
www.agroejido.com

Publicatiedatum: