Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Kees Boon, Fruit & Vegetable Facts

Duitse import verse groenten en fruit in augustus niet zo klein als daarvoor

De Duitse import van verse groenten en fruit is in augustus 'maar' 2% kleiner geweest dan in augustus vorig jaar. Alle voorgaande maanden was de min veel groter. In totaal is er in de eerste acht maanden van dit jaar de min ruim 10%, zo blijkt uit een analyse van Jan Kees Boon van Fruit & Vegetable Facts.

De importdaling van Nederlands product was van januari t/m augustus met een min van 17% wel erg groot te noemen. In augustus was de daling 4%. De import van Spaans product viel van januari t/m augustus met een min van 'maar' 10% daarbij vergeleken nog mee (augustus evenals Nederland -4%). Italië deed het nog “beter” met een min van 6%. Die relatief kleine daling van Italiaans product kwam vooral door de veel (+43%) grotere import uit Italië in augustus.

De grote leveranciers uit Latijns-Amerika, Costa Rica en Ecuador leverden in de eerste 8 maanden resp. 5 en 23% minder aan Duitsland. Marokko was van de belangrijkere leveranciers een uitzondering met een plus in de eerste 8 maanden van 16%. Ook verse groenten en fruit uit Zuid-Afrika en Peru (veelal via Nederland) was in de eerste 8 maanden van dit jaar meer te vinden op de Duitse markt dan vorig jaar. De Duitse import van Belgische verse groenten en fruit liet in de eerste 8 maanden van dit jaar een daling zien van 9%, nl. van 128.000 naar 117.000 ton. In augustus kon er zelfs een kleine plus genoteerd worden.

Van alle belangrijke producten minder ingevoerd
Van alle belangrijke producten werd in de periode januari-augustus dit jaar veel minder in Duitsland ingevoerd dan vorig jaar in dezelfde periode. De krimp viel dan bij bananen met 9% nog mee vergeleken met de minnen van 16 en 15% van resp. tomaten en komkommers. Ook van sinaasappelen en appelen was de min groter dan 10%. Van de wat grotere producten liet alleen de import van druiven een plus zien. Plussen bij de minder belangrijke producten waren er te zien bij:
peren, meloenen avocado’s.

Import tomaten in eerste 8 maanden 16% kleiner; uit Nederland een kwart minder
Na bananen is tomaten het 2de Duitse import product bij verse groenten en fruit. In heel 2021 importeerde Duitsland 750.000 ton tomaten waarvan 380.000 ton uit Nederland en 165.000 ton uit Spanje. Voor Nederland is tomaten (excl. re-export) veruit het belangrijkste exportproduct naar Duitsland. Volgens het Duitse CBS ofwel het Statistisches Bundesambt (SBA) importeerde Duitsland in de periode januari-augustus 435.000 ton 16% of 83.000 ton minder tomaten dan in dezelfde periode van 2021. Uit Nederland importeerde Duitsland van januari t/m augustus dit jaar minder dan 200.000 ton
tegen 273.000 ton in dezelfde periode van het vorige jaar. Dat is maar liefst ruim een kwart of 75.000 ton minder. Het SBA registreert zo goed mogelijk het land van oorsprong.



Ook een kwart minder Belgische tomaten
Ook de import van Belgische tomaten kromp dit jaar fors, nl. met 28% van 46.000 naar 33.000 ton. Spanje als tweede tomaten leverancier van Duitsland vulde het gat niet op. De import uit Spanje was met 111.000 ton precies even groot als vorig jaar. Marokko heeft wel kunnen profiteren. De Duitse import van Marokkaanse tomaten groeide in de eerste 8 maanden van dit jaar fors, nl. met 44% van
32.000 naar 46.000 ton. De (statistische) importprijs van Nederlandse tomaten lag vooral in het eerste halfjaar veel (48%) hoger dan een jaar eerder. In juli en augustus lag de gemiddelde importprijs van tomaten uit Nederland weer op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com   
[email protected]    

Publicatiedatum: