Gemiddelde aardappelprijs in Polen hoogste niveau van de afgelopen jaren

In oktober zijn de groothandelsprijzen voor aardappelen in Polen verder gestegen. Dit betekent dat de vraag naar aardappelen, ondanks de lopende oogst en de daarmee gepaard gaande stijging van het huidige aanbod, nog steeds hoog is, zo melden projectanalisten van EastFruit.com. Als dit zo doorgaat, kan de gemiddelde prijs van aardappelen in Polen deze maand het hoogste niveau van de afgelopen jaren bereiken.

Momenteel liggen de prijzen voor gele aardappelen op het niveau van 0,80-1,33 PLN/kg (0,16-0,27 €/kg). De prijzen voor rode aardappelen bedragen 0,93-1,47 PLN/kg (0,19-0,29 €/kg) en voor witte aardappelen 1,00-1,47 PLN/kg (0,20-0,29 €/kg). Tegelijkertijd zijn er aanbiedingen van lokale aardappelen met een startprijs van 1,50 PLN/kg (0,30 €/kg).

De belangrijkste factoren die bijdragen tot de snelle stijging van de aardappelprijzen op de Poolse markt zijn het geringe aanbod enerzijds en de goede vraag anderzijds. Volgens GUS zal de Poolse aardappeloogst in 2022 slechts 6,1 miljoen ton bedragen, het laagste niveau sinds ten minste 2010. Lage oogsten betekenen namelijk geen recordprijzen, zoals het seizoen 2015/2016 liet zien, maar de prijsgroei van dit jaar wordt ondersteund door een grote vraag, vooral van exporteurs. Zo tonen importeurs uit Hongarije, Litouwen en Roemenië al interesse in Poolse aardappelen. Bovendien zullen Poolse aardappelen hoogstwaarschijnlijk naar Oekraïne worden geëxporteerd.

Alles wijst erop dat de aardappelprijzen in het seizoen 2022/2023 een recordhoogte zullen bereiken. Tegelijkertijd beïnvloeden de inflatie en de enorme stijging van de teelt- en opslagkosten de winstgevendheid van de aardappelteelt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.