Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers laten appelen vanwege lage prijzen en hoge kosten aan de boom hangen

Ondanks een kwalitatief hoogwaardige appeloogst, volgens vele telers, trekken er veel toch ook aan de bel. De prijs op veilingen ligt historisch laag, er is concurrentie met appels uit Polen en de stijgende energieprijzen maken de appelkweek helemaal onrendabel. 

De crisis in de appelteelt is zo groot dat het voor Belgische kwekers interessanter is om de jonagold en zijn broertjes gewoon te laten hangen, zo meldt De Standaard. "Het is dramatisch, maar de kosten zijn te fel toegenomen", vertelt teler  Gert Peeters.

1Limburg rapporteert over fruitbedrijf Hermans in Sint-Odiliënberg. "Het is door de energieprijzen voor fruittelers onbetaalbaar om hun oogst op te slaan. De tweede oogst in de appelgaard van het fruitbedrijf kan door hoge kosten niet geplukt worden. 

"Momenteel krijgen we tussen de 20 en de 30 cent per kg. Een appel kweken kost al 30 cent, zonder sortering voor de veiling. Als je daar nog eens 10 cent per kilo bijtelt, is dat 10 cent dat we toesteken", vertelt teler Bart Vanacker tegen Focus | WTV.

Veel collega’s van Bart laten een deel van hun appeloogst gewoon aan de bomen hangen. Hij begrijpt die keuze maar zelf plukt hij zijn bomen wel allemaal kaal. "Ik ga ze niet laten hangen, je kweekt geen appelen of peren om ze aan de boom te laten hangen. Ik heb 280 ton die ik kan stockeren in frigo’s. Ik doe wekelijks twee markten en doe ook aan thuisverkoop in onze winkel. Daar moeten wij van leven: rechtstreeks aan de consument verkopen."

Publicatiedatum: