Ruud Slagter: "Als het niet hard gaat vriezen kunnen we dit jaar januari halen in de bloemkool"

"Bloemkool is duur, maar door beperkte aanvoer en hoge kosten geen Hosanna-stemming"

Tholen - De bloemkool staat altijd wel bekend om haar grillige producties en daar is dit jaar geen uitzondering op. "De aanvoer is momenteel heel beperkt", vertelt Ruud Slagter van P.N. Slagter uit Andijk dat zelf op een areaal van 180 hectare bloemkool teelt en ook de kool van collega-telers vermarkt. "Eind van de zomer is het erg warm geweest met nachten boven de 20 graden. De plantingen waar dan nog geen kool in zit, stoppen met groeien. Zit er wel kool in, dan groeit het juist razendsnel", legt de teler uit. "Hierdoor hebben we in augustus heel veel geoogst. Omdat er veel export was, bleef de prijs ook nog redelijk op peil."


Firmanten Slagter

"De hele maand september hebben we echter met tekorten te maken gehad en dat zal de komende twee tot drie weken nog zeker aanhouden. Alles wat we moeten snijden, is flinterdun", vertelt Ruud. Hoewel de bloemkoolprijzen met een niveau van 2 euro op een hoog niveau liggen momenteel is volgens de teler van een Hosanna-stemming geen sprake. "De meeste telers hebben nauwelijks product voor de daghandel over, dus daar hebben niet veel mensen profijt van. In augustus lag de prijs rond de 70-80 cent, maar werd er door de goede export meer verdiend."

Over de prijzen gedurende het hele seizoen is de teler niet ontevreden. "Prijstechnisch is het een best jaar, alleen zijn de kosten nog veel harder gestegen. Volgend jaar zullen de contracten dan ook op een hoger niveau afgesloten moeten worden." Het seizoen is voorlopig bij Slagter nog niet klaar. "Normaliter oogsten we altijd in september en oktober veel, is de aanvoer in november al een stuk minder en zijn we rond Sinterklaas klaar. Nu zitten we al in oktober en moeten wij zelf nog minstens 40 hectare oogsten. Als het niet te hard vriest, kan het dit jaar wel eens januari worden voor we het seizoen afsluiten."

Naast de bloemkool doet het bedrijf handel in verschillende groenten zoals broccoli, Romanesco, ijsbergsla, paarse bloemkool, oranje bloemkool en verschillende koolsoorten. "Producten als Romanesco en gekleurde bloemkool verkopen we richting groentespeciaalzaken en restaurants. Die afzet is dit seizoen goed verlopen. In vergelijking met de bloemkool zijn deze volumes veel kleiner, maar het is wel een leuke nichemarkt om te bedienen. In de bloemkool moet je het van de massa hebben, maar met zo'n nicheproduct heb je weer hele andere uitdagingen."

Voor meer informatie:
Ruud Slagter
Fa. P.N. Slagter
Kadijkweg 43
1619 PJ Andijk
Tel: +31 (0)6 37351433
ruud@pnslagter.nl
www.pnslagter.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.