Belgische Kanzi-seizoen van start bij BelOrta

"Warme zomer heeft de kwaliteit van de Belgische Kanzi appelen dit jaar goed gedaan"

Tholen - Deze week is het nieuwe Belgisch Kanzi-seizoen van start gegaan bij BelOrta met de verkoop van de eerste partij appelen. "De oogst ziet er dit jaar heel goed uit. De Kanzi is een appel die van warme zomers met veel zon houdt, waardoor er zeker dit jaar sprake is van een hele goede kwaliteit. Ze hebben een mooie kleuring en de maat is iets dikker dan vorig jaar", vertelt Laurent de Smedt van BelOrta.

Van de de recente hitte en droogte heeft de Kanzi, in tegenstelling tot vele andere rassen, dan ook weinig hinder ondervonden. "Deze appel is beter bestand tegen de hitte dan bijvoorbeeld een Jonagold. Bovendien hebben we heel wat boomgaarden die worden beschermd door een hagelnet, waardoor we zelfs meer volume verwachten dan voorbije jaren", vervolgt Laurent. In België wordt de clubappel nu op zo'n 120 hectare geteeld, verspreid over een twintigtal telers. "Dat komt dit jaar neer op een volume van rond de 4000 ton, wat na nasortering ook meer zal zijn dan vorig jaar. Dit is ook goed, want afgelopen jaar zijn we toch wat vroeger moeten stoppen."

Het aanbod zal de komende jaren gestaag blijven stijgen. Er wordt namelijk steeds meer van de Kanzi-appelen bijgeplant. "Die uitbreiding komt er met name, omdat de vraag elk jaar toe blijft nemen. De populariteit van de Kanzi groeit en dat zorgt ervoor dat we aan de aanbodzijde mee zullen moeten met de vraag, zodat er geen groot tekort op de markt ontstaat. Bovendien hebben we ook wat boomgaarden die inmiddels 18 jaar, en dus aan vernieuwing toe, zijn."

30 jaar geleden werd een nieuwe appelvariëteit ontdekt in België. Dit ras kwam er door een natuurlijke kruising tussen Gala en Braeburn. "De Braeburn zorgde voor het knapperige en frisse aspect. De kleur en zoete smaak ontleende de nieuwe appelvariëteit van de Gala-appel. Enkel de allerbeste appelen van dit nieuwe ras mochten vermarkt worden als Kanzi. In 2004 was er de eerste commerciële oogst waarna de Kanzi-appel uitgroeide tot het op één na grootste appelmerk ter wereld." De Kanzi is een clubappel. Dit betekent dat dit een gepatenteerd ras is dat enkel door geselecteerde telers geproduceerd mag worden en door een beperkt aantal organisaties mag worden verhandeld.  

'Yes you Kanzi'
Om aan te tonen dat de Kanzi weer volop beschikbaar is en eenieder er van kan genieten, is verder de 'Yes you Kanzi'-campagne in het leven geroepen. Deze campagne wil mensen helpen om de energie-dip gedurende de dag achter zich te laten. "De Kanzi geeft men de nodige energie om je weer helemaal op te laden en alles uit de dag te halen. Dit najaar lanceert Kanzi het 'Yes You Kanzi'-platform waarop iedereen zijn tips en tricks kan delen over hoe ze de nodige energie vinden om door te blijven gaan. Bovendien wordt er elke dag uit alle tips en tricks een winnaar gekozen die een prijs wint."

Voor meer informatie:
Laurent De Smedt
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)12 670 260
laurent.desmedt@belorta.be
www.belorta.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.