Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onafhankelijk landbouwconsultant Bram Snijder:

Zuid-Afrikaanse avocadosector gehinderd door te grote afhankelijkheid van één exportmarkt

"Als er één ding is dat dit seizoen ons opnieuw heeft getoond, is het dat we zo snel mogelijk toegang moeten krijgen tot nieuwe markten voor onze avocado's," zegt Bram Snijder, een onafhankelijk landbouwconsultant in Tzaneen, provincie Limpopo.

"Qua volumes was het geen slecht jaar, maar onze afhankelijkheid van één enkele markt is een zwak punt en dat maakt ons kwetsbaar voor uitdagingen op die markt."

Volgens Snijder heeft de Zuid-Afrikaanse sector lange tijd verondersteld dat Europa de belangrijkste markt zou blijven en dat de VS genoeg avocado's uit Peru zouden halen om een soort evenwicht te creëren. Door de onverwacht grote avocado-oogsten in Spanje, Israël en Marokko dit jaar, bleven de avocado's echter langer op de markt dan normaal. Dit maakte dat de avocadomarkt in Europa een enorme piek bereikte waarvan hij nooit echt is hersteld.

Naast Europa is Rusland de andere belangrijke markt voor Zuid-Afrika. Het is de belangrijkste overzeese afnemer van de grote Zuid-Afrikaanse oogst aan groene avocado's (Fuerte en Pinkerton) en van kleine hoeveelheden Hass. Door de oorlog in Oekraïne waren de verkochte hoeveelheden dit jaar echter veel kleiner.

"Ik wil niet beweren dat de prijzen historisch laag waren, maar ze zijn zeker lager dan in de afgelopen vijf jaar," aldus Snijder. "Peru voelde ook de effecten en zodra ze konden, trokken ze zich terug uit Europa. Dit bracht ons wat verlichting, maar het prijsniveau herstelde zich maar moeizaam."

Er gaan ook kleine volumes naar het Midden-Oosten, maar er moet nog veel werk worden verzet om die markt te ontwikkelen. Momenteel brengen twee of drie containers per week die markt al snel op een punt van oververzadiging.


"Het seizoen loopt eindelijk ten einde. Het is een lang en pijnlijk seizoen geweest en we zullen de effecten waarschijnlijk nog een paar seizoenen lang voelen. Hopelijk komen we sterker uit het seizoen, maar we hebben nieuwe markten nodig voor onze avocado's."

Zuid-Afrika onderhandelt momenteel over toegang tot de markten van India, Japan en China.

Voor meer informatie:
Bram Snijder
Independent Agricultural Consultant
Tel: +27 82 789 2922
bramsnijder61@gmail.com 

Publicatiedatum: