Lesage Champignons neemt Champi-Fresh over

"Overname zorgt voor risicospreiding in zeer moeilijke tijden"

Tholen - Lesage Champignons heeft alle bedrijfsactiviteiten van Champi-Fresh overgenomen. In deze zware tijden voor de champignonteelt zag het bedrijf genoeg voordelen om de stap te zetten. "Het is ook een soort risicospreiding voor ons", vertelt Michel Lesage van Lesage Champignons.

"De overname is", zo vertelt Michel, "eigenlijk tot stand gekomen toen Champi-Fresh afgelopen zomer aangaf de activiteiten stil te gaan leggen. We hadden al vaker contact gehad, maar toen dit duidelijk werd, zijn we vrij snel tot een akkoord gekomen om alle activiteiten bij ons in het bedrijf onder te brengen. Ze hadden ook een hele mooie klantenportefeuille, die onze interesse zeker had gewekt. Lokaal zijn we sterk vertegenwoordigd, maar met het klantenbestand van Champi-Fresh kregen we een geografische spreiding in onder meer ook Duitsland en Wallonië. Dit stukje risicospreiding is in deze tijden nooit verkeerd. Zo hadden we al vrij snel de intentie om de zaken 1 op 1 door te zetten, en dit geschiedde."

Het resulteerde, zeker in het begin, nog wel in een heksenketel voor Lesage Champignons. "De vraag kwam voor ons redelijk als een verrassing, waardoor we even alle zeilen bij moesten zetten om alles op korte termijn op de rails te krijgen. Voor de bijkomende klanten wilden we alles zo soepel mogelijk laten verlopen, zodat ze weinig van de transitie zouden merken. Ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd door onze schouders eronder te zetten. We hadden er tot nu toe weinig ervaring mee, maar ik denk dat het een leuke puzzel was die nu heel mooi op zijn plaats valt."

Prijsstijgingen bijna onoverkomelijk
De overname komt in een periode dat het voor veel champignontelers zeer uitdagend is. "Dat geldt voor ons uiteraard ook. Door de gestegen kosten in transport, grondstoffen en vooral energie staat de markt onder bijzonder hoge spanning. Niemand heeft dit ooit meegemaakt, omdat de stijging zo verstikkend is dat het bijna onoverkomelijk is. Het is echt een kwestie van maand tot maand bekijken en overleven op het moment", vervolgt Michel.

"Wat ons redt, is de grote vraag naar champignons. Wij telen witte- en kastanjechampignons, wat relatief goedkope en uitermate gezonde producten zijn. Nu we het herfstseizoen instappen, zie je dat deze wel heel populair blijven. De mensen letten meer en meer op de centen, waardoor dit toch de ideale gezonde groente of vleesvervanger voor een mooie prijs is." Ondanks deze populariteit zijn het bange dagen voor de gehele sector. "Volumematig gaat het zeker goed, maar margematig is het gewoon dramatisch. Met alle gestegen kosten komen we al snel op meer dan 50 cent per kilogram, dat we moeten bijleggen. Dit zorgt voor zulke krappe marges dat het eindpunt van vele bedrijven niet ver weg is als er niet snel iets gebeurt." 

Bakje champignons 10 à 15 cent duurder?
Oplossingen liggen, volgens Michel, voornamelijk in zorgvuldig omspringen met energie en grondstoffen. "Alternatieve energiebronnen zijn eigenlijk niet mogelijk. Iedereen heeft installaties staan, die je ook niet zo even vervangt. We moeten samen met klanten tot constructieve oplossingen komen en die willen ook gelukkig wel meedenken. Bijvoorbeeld een kleine verhoging in de supermarkt voor een bakje champignons zou voor ons al een wereld van verschil maken. Als een bakje met 10 à 15 cent omhoog gaat, is dat voor de consument niet schrikbarend. Voor ons scheelt het de wereld. In onze buurlanden zie je dat de champignonprijzen al zijn bijgesteld en ik ben ervan overtuigd dat dit hier ook moet gaan gebeuren om de sector te redden."

"Gelukkig zitten champignons wel in de goede hoek qua gezondheid en prijs, waardoor we aan de vraagzijde absoluut niet hoeven te klagen. Ik moet er niet aan denken hoe het is voor serretelers van duurdere producten, die consumenten nu laten liggen. Voor de champignons is er wel degelijk een mooie toekomst, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je deze toekomst ook haalt."

Voor meer informatie:
Michel Lesage
Lesage Champignons
Kervijnstraat 79
8531 Harelbeke (Bavikhove), België
+32(0) 56 71 22 88
info@lesagechampignons.be      
www.lesagechampignons.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.