Op hol geslagen kosten

Eerste Clemenules halen telersprijzen tot € 0,37 per kilo

De eerste verkoopoperaties van Clemenules nodigen een maand voordat de oogst begint zeker uit tot optimisme. De Veiling van Valencia meldde op 19 september dat de prijzen van de eerste contracten variëren tussen € 0,30 en € 0,37 per kilo, met uitschieters tot € 0,45. "Dat is helemaal niet slecht. Ik zou ervoor tekenen als ze het hele seizoen zo hoog konden blijven, maar het valt natuurlijk af te wachten wat er de komende weken gebeurt", vertelt Roberto Vicent, verantwoordelijke Citrus bij de Valenciaanse telersvereniging Ava-Asaja, afdeling Plana Baixa.

Hoewel de prijzen prima van start gaan, wordt de sector geconfronteerd met teeltkosten die op hol zijn geslagen. Vorig jaar brak de prijs van elektriciteit, diesel en kunstmest al alle records, maar dit jaar is de situatie nog erger.

De telersvereniging Unió de Llauradors i Ramaders berekent dat de telers de Clemenules tegen € 0,30-0,32 per kilo moeten verkopen willen ze de teeltkosten dekken. "Maar we werken natuurlijk om er ook wat aan over te houden, dus eerlijk gezegd, voor minder dan
€ 0,36 is het economisch niet leefbaar", zegt Carles Peris, algemeen secretaris van Unió.

De telersprijzen voor Navelina’s liggen tussen de € 0,18 en € 0,24 euro per kilo. "Sinaasappelen verkopen onder de € 0,32 is verliesmakend. De kosten zijn het afgelopen jaar immers met meer dan 40% gestegen", zeggen ze bij Ava-Asaja, dat de overheid oproept om "toe te zien op de Voedselketenwet die verkoop met verlies verbiedt". De vereniging vraagt dat een overheidsinstantie de productiekost publiceert en dat het Agentschap voor Voedselcontrole en -informatie (AICA) op basis van die gegevens optreedt tegen contracten waarin de prijs niet minstens 10% boven de gepubliceerde kost uitkomt.

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven