Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: N.D.S. gespecialiseerd in gewassen en verpakte aardappelen

In 1937 begon Norbert De Spiegeleire in Sint-Amandsberg-Gent een éénmans-aardappelbedrijf. Zijn klanten waren horecabedrijven en groentezaken in het Gentse. Daarmee legde hij de grondslag voor wat nu een van de grootste en modernste aardappelgroothandels in België is. In 1980 werd Norberts zoon Danny zaakvoerder en sindsdien breidden de bedrijfsactiviteiten zich steeds meer uit. Ook voerde N.D.S. met veel succes een bedrijfsspecialisatie in, namelijk het verpakken van gewassen aardappelen in plastic zakken en netten van 1 tot en met 5 kg. De huidige capaciteit van de onderneming, die in binnen- en buitenland een wijdvertakte cliënteel van supermarkten heeft, is 250 ton per 8 werkuren.

De heer De Spiegeleire, directeur van N.D.S.

Danny De Spiegeleire: "Ons stokpaardje is de gewassen aardappel. Zo'n tien jaar terug zijn we hiermee gestart op een moment dat praktisch iedereen het niet meer zag zitten. Alle aardappelen die wij wassen en verpakken komen uit Nederland. De zware kleigrond daar zorgt ervoor dat de aardappelen die blanke kleur krijgen. In de rooiperiode passen onze mensen een strenge selectie toe, want slechts één partij aardappelen op de tien is geschikt voor de wasserij. Verder moeten wij garant staan voor de continuïteit in kwaliteit en blankheid van ons product. Door ervaring en nieuwe technieken zijn wij erin geslaagd de houdbaarheid op 4 à 5 weken te brengen. Wij zien er scherp op toe dat onze verpakkingen het juiste gewicht aan aardappelen bevatten. Wij kunnen dan ook onze klanten, die hun aardappelen door ons laten verpakken, garanderen dat er slechts een gewichtsverlies van 0,5% optreedt."

Het moderne vrachtwagenpark

Volgens De Spiegeleire is de Europese aardappelteelt en -afzet in een situatie van structurele overproductie geraakt die in jaren met normale groeiomstandigheden tot een constante druk op de prijzen zal leiden. "Voor een aardappelhandelaar in een klein land als België die het vooral van zijn export moet hebben om aan een behoorlijke omzet te geraken ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit. Op de binnenlandse markt is de concurrentie zo groot, dat wij bewust gekozen hebben voor alternatieven in de aardappelhandel die onze marges iets kunnen verhogen." En verder: "Wij moeten er voor zorgen dat de aardappel terug in de lift komt en niet beschouwd wordt als een goedkoop product dat ergens in een hoek wordt gegooid."

Het verpakte product komt uit de machine op de paktafel

De eigentijdse bedrijfsvoering van N.D.S. blijkt duidelijk uit de samenstelling van het machinepark. Zo staat er een Upmann verpakkingsinstallatie die elektronisch computergestuurd wordt. Deze werd geleverd door COOMAN Romain te Kluisbergen, beide geven na verkoop een perfectie service. Deze in zijn soort modernste machine op de markt heeft een capaciteit van 32 verpakkingen van 2,5 kg per minuut. De inpaklijn bevat een voorziening waardoor aardappelen die door een of andere oorzaak niet verpakt worden op een zich daaronder bevindende lopende band vallen en naar de toevoer getransporteerd worden. De toevoerinstallatie tot de inpaklijn is van het Nederlandse fabricaat De Lignie.

De volautomatische Upmatic verpakkingsmachine

Verder behoort tot de bedrijfsuitrusting een halfautomatische palletiseermachine, ontwikkeld door het constructiebedrijf De Feyter te Breskens, alsmede een plasticnetwikkelaar van Borst. het vrachtwagenpark telt 5 Volvo-trucks en 9 opleggers met elk een laadvermogen van 25 ton. Het totale bedrijfsterrein meet ongeveer 7000 m2 waarvan 4000 m2 bebouwd is. N.D.S. verschaft werk aan 34 personen, vooral de laatste 15 jaar is het personeel sterk uitgebreid.

Tenslotte zegt De Spiegeleire: "We zijn net gestart met een elektronisch computergestuurde weegschaal en zijn van plan onze overige 6 volautomaten in de komende drie jaar door dit systeem te vervangen. Het allerbelangrijkste voor ons is dat verpakkingen nooit te weinig gewicht inhouden wat vroeger nog wel eens kon voorkomen door het aanladen van de weegbakken."

Bron: Primeur 09 - Jaargang 02 - 29 januari 1988

Publicatiedatum: