Uit de oude doos: Gebr. De Groot, een snel groeiende importeur

Gebr. de Groot is een van de grootste en meest veelzijdige importeurs van groenten en fruit. Het bedrijf, gevestigd te Hedel, is centraal gelegen aan de autoweg A2 Utrecht - Den Bosch. Na de realisatie van de nieuwbouw beschikt het bedrijf over 10.000m2 moderne gebouwen met koelcellen, klimaruimten en 7 dockshelters. De directie is in handen van Marius en Leonard de Groot.

Begonnen als fruitgrossier, heeft het bedrijf in de loop der jaren een breed assortiment AGF-artikelen opgebouwd. Gebr. de Groot importeert rechtstreeks grote hoeveelheden tomaten, paprika, sinaasappelen, mandarijnen, grapefruit, appelen, peren, druiven, bananen enz. Deze producten worden geïmporteerd uit vooral Spanje, de Canarische Eilanden, Chili, Argentinië, Brazilië en Ecuador. De importen uit Zuid-Amerika hebben een grote vlucht genomen, enkele jaren geleden waren het nog betrekkelijk kleine hoeveelheden, maar de omvang neemt sterk toe.

Directeur Marius de Groot

Marius de Groot merkt op: "In de wintermaanden zijn tomaten, paprika's, komkommers en ijsbergsla de belangrijkste artikelen, zowel uit Spanje als van de Canarische Eilanden. Waar in het najaar vooral de importen van Spaanse producten belangrijk zijn, beginnen met Kerst tot Pasen de zendingen van de Canarische Eilanden, die 4 à 5 keer per week gelost worden in Rotterdam. Gedurende de wintermaanden importeren wij een paar miljoen bakjes tomaten. Een van de nieuwe rassen, n.l. Long Life, wordt nu ook vanaf Spanje aangevoerd. Momenteel krijgen we uit Spanje regelmatig verse aanvoeren paprika. De kwaliteit, sortering en verpakking wordt jaarlijks beter." 

Het moderne bedrijfspand in Hedel

Gebr. de Groot heeft in het buitenland twee vestigingen. In Hamburg werd twee jaar geleden een verkooppunt geopend, alsmede een kantoor te Santiago de Chile, van waaruit het controleren en coördineren van zendingen uit Chili plaatsvindt. Importen uit Chili, bestaan uit o.a. appelen, peren, nectarines, druiven en uien. Vorig jaar bedroeg deze gezamenlijke export ca. 700.000 colli. Naar verwachting zal dit aantal het komend seizoen verdubbelen. Ook zijn in het pakket opgenomen Chileense kersen en abrikozen. Verder neemt de import uit Argentinië regelmatig toe.

Spaanse en Canarische producten zijn een specialiteit van de Groot

Marius de Groot vervolgt: "Reeds vele jaren brengen wij het hele citruspakket. Er is dagelijkse aanvoer van het bekende assortiment sinaasappelen, mandarijnen enz. Voor kleinverpakkingsdoeleinden beschikken wij over een ruime capaciteit inpakmachines, om te kunnen inspelen op de wensen van de afnemer."

De nieuwbouw is bijna voltooid

Het bedrijf is thans [1988] uitgegroeid tot een alom gerenommeerde partner in onze bedrijfstak. Op een veranderende markt heeft Gebr. de Groot bijtijds ingespeeld. Door directe importen en goede conditionering van het product is men in staat dit af te zetten tegen concurrerende prijzen. Marius de Groot eindigt daarom: "Dit is de basis voor de toekomst. Elk jaar breiden we uit. Ik heb twee zoons in het bedrijf. In de toekomst zal het bedrijf zich zonder twijfel verder ontwikkelen. Temeer daar de basis goed is: gebouwen en organisatie zijn thans toegerust op de negentiger jaren. Verder bestaan er vaste en goede relaties met afladers uit de bekende exportlanden." 

Bron: Primeur 09 - Jaargang 03 - 18 november 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven