Indiase appeltelers protesteren tegen lage prijzen van ULO bewaarbedrijven

Appeltelers in de Noord-Indiase deelstaat Himachal Pradesh protesteren deze week tegen de drie koelhuizen met gecontroleerde atmosfeer van de Adani Group in het district. Na op 5 augustus voor de overheidsgebouwen van de deelstaat te hebben geprotesteerd en op 17 augustus arrestaties te hebben uitgelokt*, hebben de appeltelers hun wapens nu gericht op particuliere opslagplaatsen, te beginnen met de magazijnen die eigendom zijn van de Adani Group. Dit zijn de grootste van de 18 CA-opslagplaatsen die betrokken zijn bij de inkoop van fruit in de staat Himachal Pradesh.

Ondanks het vredevolle protest gaan de opslagbedrijven vooralsnog door met het inkopen van appelen. "Er staan lange rijen vrachtwagens met fruit buiten onze opslagfaciliteiten. Als we niet inkopen, zullen deze telers daar hinder van ondervinden", aldus een woordvoerder van Adani. De grootste grief die de telers hebben tegen de bewaarbedrijven is de prijs waartegen ze appelen inkopen. "In 2017 boden de opslagbedrijven Rs 85 (€ 1,07) per kilo voor premium appelen. Zelfs Adani kocht in 2020 premium appelen voor Rs 88
(€ 1,10) per kilo. In 2022 bieden de Adani-opslagbedrijven Rs 76
(€ 0,95) per kilo. Hoewel onze teeltkosten de afgelopen jaren sterk zijn gestegen, dalen de inkoopprijzen van de bewaarbedrijven", zegt Harish Chauhan, voorzitter van de koepelorganisatie van telersverenigingen Sanyukt Kisan Manch.

"We eisen een verhoging van de inkoopprijzen van appel met ten minste 30% om de stijging van de teeltkosten gedeeltelijk te compenseren", zegt Chauhan. De woordvoerder van Adani beweert echter dat de prijzen werden vastgesteld na verschillende onderhandelingsrondes. "Ook deze keer werden de prijzen na onderhandelingen vastgesteld. Bovendien zijn onze prijzen hoger dan wat de telers op veilingen krijgen."

* bekend in India als “jail bharo”, een vaak gebruikte en vreedzame methode om te protesteren tegen de autoriteiten. Demonstranten laten zich vrijwillig arresteren om de gevangenissen te vullen.

Bron: Tribune India


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven