Update droogte: Strengere maatregelen in België en aanvoer zoet water als oplossing

De temperaturen zijn licht gedaald en er valt zo nu en dan weer een buitje. Toch betekent dit niet dat de zorgen voor de landbouw over zijn. Hierdoor blijven de belanghebbenden in de sector zoeken naar oplossingen om de toch al dramatische gevolgen voor de oogst te beperken.

Als er de volgende weken niet veel regen valt, zouden er in september wel eens strengere maatregelen kunnen komen om het waterverbruik te verminderen in België. Dit schrijft Vilt. In voorbereiding wordt nu al overleg gestart met de verschillende sectoren over waar ze water kunnen besparen. Dat zegt VMM-woordvoerder Bernard De Potter donderdag na een nieuw overleg van de Vlaamse droogtecommissie. "Begin september wordt een kritiek punt", zegt hij. Dan komen drastische maatregelen in het vizier, als de weersituatie niet wijzigt. Die maatregelen kunnen bijvoorbeeld een algemeen captatieverbod voor landbouw én industrie zijn en het verbod op niet-essentieel gebruik van water, bijvoorbeeld om de auto te wassen of voor fonteinen. "Wij blijven de situatie op de voet volgen", klinkt het vanuit de droogtecommissie.

Het Waterschap Scheldestromen en ZLTO afdeling Zuid-Beveland-Oost hebben gisteravond een informatiebijeenkomst gehouden over mogelijke uitbreiding van de aanvoer van zoet water in het oosten van Zuid-Beveland, zo meldt Omroep Zeeland. In dat gebied kan via het Volkerak-Zoommeer zoet water worden ingelaten, dat via de bestaande sloten en waterwegen verder verspreid wordt voor gebruik in de landbouw en fruitteelt. De boeren reageerden enthousiast over het plan, reden voor de twee partijen om de mogelijkheden verder te bekijken.
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven