Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vooral minder import vanuit Nederland

Sterke terugval Duitse import groenten en fruit in eerste helft 2022, vooral kasgroenten blijven achter

De Duitse import van verse groenten en fruit is in de eerste helft van dit jaar fors gedaald, zo blijkt uit een analyse van Fruit&Vegetable Facts. In de eerste 6 maanden werd er 4,22 miljoen ton verse groenten en fruit ingevoerd ofwel 12% minder dan de 4,78 miljoen ton die er in de eerste zes maanden van vorig jaar werd ingevoerd.

De daling van de import uit Spanje bleef “beperkt” tot 10%. De Duitse import uit Nederland viel sterk terug, namelijk met maar liefst 20%. Uit de beschikbare cijfers valt op te maken dat dit zowel geldt voor de import van in Nederland geteeld product als die van re-export producten. Ook de Duitse import van andere belangrijke leveranciers was in de eerste helft van het jaar (veel) kleiner dan in dezelfde periode van het afgelopen jaar; Italië -17%, Costa Rica -4%, Ecuador -24%, Polen -14%, België -13%. Er zijn maar weinig landen die een plus lieten zien, dit zijn Zuid-Afrika +8%, Marokko +17%, Peru +9% en Portugal 6%.



Vooral minder glasgroenten
Van alle belangrijke producten was de Duitse import in het eerste halfjaar veel kleiner dan in dezelfde periode van 2021: bananen -9%, tomaten -17%, appelen -14%, komkommers -10%, sinaasappelen -
12%, watermeloenen -25%, paprika’s -6% en mandarijnen -6%. Alleen de import van druiven bleef op peil. Daarna volgen weer een aantal producten met forse minnen, zoals uien -28%, citroenen -16% en peen -39%. Producten die een plus lieten zien waren schaars: perziken/nectarines, avocado’s, meloenen en bloemkool/broccoli.

Volgens het Duitse CBS (SBA) werd er in de eerste helft van dit jaar 970.000 ton verse groenten en fruit uit Nederland ingevoerd. Dat was 20% minder dan de 760.000 ton in deze eerste helft van 2021. In principe geeft deze bron de import uit het land van oorsprong weer. In dit geval dus import van in Nederland geteeld product. Eurostat geeft ook cijfers over de Duitse import. Deze bron hanteert daarbij het land van herkomst. Voor de cijfers over de import uit Nederland betekent dit dus dat het om hoeveelheden incl. re-export (en quasi doorvoer) gaat. Volgens deze bron is er in de eerste helft van het jaar 1,19 miljoen ton uit Nederland ingevoerd, 20% minder dan de 1,50 miljoen ton in de eerste helft van 2021. Dit betekent dat ook de re-export via Nederland naar Duitsland gedaald is.



Heel veel minder tomaten
Inclusief re-export is bananen het belangrijkste product dat uit/via Nederland naar Duitsland gaat. Tomaten, komkommers, paprika’s, peen uien, appelen en peren zijn de andere belangrijke producten die uit/via Nederland naar Duitsland gaan. Hierbij springt vooral de grote daling van de import van tomaten op. Volgens het Duitse CBS -35% en volgens Eurostat zelfs -40%. Ook de import van komkommers uit/via Nederland gaf een forse krimp te zien; SBA -10% en Eurostat -26%. Bij paprika’s was het beeld verschillend: SBA uitsluitend Nederlands product +2% en Eurostat incl. re-export -21%.

Om het geheel nog complexer te maken kunnen we er ook de export van Nederland naar Duitsland volgens Eurostat (= incl. re-export en quasi doorvoer) er naast zetten. Die laat op totaal niveau een min van 6% zien. De kleinere min komt vooral doordat diverse re-export producten een grotere export laten zien dan de Duitse import, volgens Eurostat. Zo zouden er in de eerste helft van dit jaar wat meer bananen via Nederland naar Duitsland zijn uitgevoerd dan vorig jaar. De sterke daling van de import van Nederlandse tomaten, komkommers, peen en uien zien we ook terug in de Nederlandse exportcijfers. Dan valt wel de daling met 10% van de (re-)export van paprika’s naar Duitsland op.

Gemiddeld 10% hogere prijs
Gemiddeld genomen lag de doorsnee prijs van een ton product in de eerste helft van dit jaar hoger dan in de eerste helft van 2021. Bij de Duitse import was het verschil met +10% best groot.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com 
fruitvegfacts@gmail.com 

Publicatiedatum: