Cristóbal Díaz van het Spaanse Torremesa:

"Het begin van het druivenseizoen was beter dan we hadden verwacht"

Het Spaanse druivenseizoen is ondertussen al in heel Spanje aan de gang, na een zeer goede start te hebben gekend in de vroegste regio's, zoals Andalusië. "Wij hebben begin juli de eerste druiven geplukt", zegt Cristóbal Díaz van het in Cádiz gevestigde bedrijf Torremesa. "De start was veelbelovend en in feite veel beter dan we hadden verwacht. Je zag dat de Europese consument zin had in een kwaliteitsdruif van lokale teelt." 


Cristóbal Díaz

"De markt wou iets anders na een hele winter overzeese druiven. De logistieke problemen en vertragingen van tijdens de pandemie zijn er nog steeds en we moeten niet vergeten dat het fruit er geenszins op verbetert tijdens de lange reis in een container. De kwaliteit van overzeese druiven heeft inderdaad wat problemen gekend. Dus toen wij met fruit van goede kwaliteit kwamen, ontving de markt die met open armen. Wij kunnen vers geplukt fruit aanbieden dat we, omdat het niet per schip vervoerd hoeft te worden, kunnen oogsten wanneer het bijna volledig rijp is. Het presenteert dus betere eigenschappen op het gebied van smaak, aroma, textuur en kleur." 

"In de maand augustus komt de markt weer wat op z’n pootjes terecht. Er zijn dan druiven beschikbaar van meerdere herkomsten. Maar zelfs nu liggen de verkoopprijzen zo'n 15% boven die van vorig jaar. De markt erkent een kwaliteitsproduct en betaalt er procentueel zelfs iets meer voor dan het inflatieniveau dat in juli 10,8% bedroeg. Maar aangezien de kostenstijging in de tuinbouwsector nog hoger is, namelijk ongeveer 30%, compenseert de marktprijs nog steeds niet de toename van kosten die wij ervaren", vertelt Cristóbal.
(Foto rechts: Sweet Celebration druiven)

Naast de populaire Victoria druif teelt Torremesa, in lijn met de markttrends, voornamelijk pitloze druiven, met de nadruk op rassen die opvallen door hun smaak, zoals Sweet Celebration, Sweet Globe, Jack's Salute, Sweet Bond en het speciale ras Candy Snaps, dat een zoete smaak heeft met een hint van aardbei. 

"We vermarkten onze druiven deels in Spanje, waar ze te vinden zijn in supermarkten zoals Mercadona, en deels in het buitenland. We exporteren naar Frankrijk, Duitsland, Nederland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk, waarbij we samenwerken met zowel supermarktketens als traditionele groothandelsmarkten."
(Foto rechts: Sweet Bond druiven in verpakking

"Misschien moeten we meer nadenken over rassen die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering" 
De start van het druivenseizoen is prima meegevallen voor de sector in een jaar dat toch weer als uitzonderlijk kan worden bestempeld, met grote onzekerheden voor de hele landbouwsector en de groente- en fruitsector in het bijzonder. De laatste tijd moeten we het woord "uitzonderlijk" vrij vaak gebruiken, en daar hebben ook de weersomstandigheden helaas veel mee te maken. 

"De druiventeelt voelt uiteraard ook de impact van de hittegolf van juli. Tussen 6 en 16 juli hadden we 10 dagen met zeer sterke oostenwind en temperaturen die gemiddeld voor dag en nacht samen boven de 34-35 graden lagen, terwijl de relatieve luchtvochtigheid zeer laag was, namelijk zo’n 20%. De teelt heeft daar natuurlijk onder geleden en er treedt daarom gewichtsverlies door uitdroging op. Hier, in de kustgemeenten Rota en Chipiona, kan niemand zich zulke weersomstandigheden herinneren in de zomer."

"Wat betreft de droogte behoren wij gelukkig tot een zone waar er nog steeds water voorhanden is. Het grootste probleem doet zich voor in het Guadalquivir-bekken. Er komen zelfs telers speciaal naar ons gebied omdat ze geen ander alternatief hebben om hun activiteiten voort te zetten. Hoe dan ook, als deze situatie aanhoudt, komen we in de problemen. Hopelijk valt er wat meer regen in de lente."

"Misschien moeten we met de veranderingen die in het klimaat plaatsvinden steeds meer nadenken over resistente rassen. Tot nu toe hebben we hier heel weinig aandacht aan besteed. We hebben ons gefocust op smaak, vorm en kleur, maar we hebben nooit rekening gehouden met weerstand tegen extreme klimaatomstandigheden. Dat wordt nu waarschijnlijk een punt op onze agenda." 

Voor meer informatie:
Torremesa
Carretera Munive, km. 7
11520 Rota (Spanje)
Apdo. Correos 231
11540 Sanlúcar de Bda. (Spanje)
Tel.: +34 647 95 38 54
info@torremesa.com
http://torremesa.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven