Manuela Rotilio:

"Ik zie meer en meer een gevoel van trots als men met de San Marzano's zelf passata heeft gemaakt"

Tholen - Wie authentieke San Marzano-tomaten voor de passata en/of wijndruiven wil, moet in de maanden augustus en september in Genk zijn. Hier importeert Manuela Rotilio wekelijks zo'n 24 ton tomaten rechtstreeks uit Abruzzo en Puglia. "Eigenlijk zijn er twee soorten tomaten geschikt voor het maken van echte Italiaanse passata: de Romanelli-tomaten, waarvan de schil minder houdbaar is voor transport, en de San Marzano-tomaten, waarvan de schil iets vaster is", vertelt Manuela.

Manuela, die in het dagelijks leven bij AB InBev werkzaam is, was zo'n 14 jaar geleden in de handel van deze inmaaktomaten gerold. "Mijn vader had een Italiaanse voedingswinkel in groenten- en fruit, maar hij overleed destijds. Om de traditie in ere te houden, en ook omdat ik het gewoon heel leuk vind, besloot ik zijn werk voort te zetten. Er was ook ontzettend veel vraag naar deze tomaten vanuit zijn vaste klantenkring." 

De Limburgse met Italiaanse roots is inmiddels ook dit seizoen weer begonnen met de import. "Elke week worden de tomaten, voornamelijk manueel, geplukt en rechtstreeks onze kant opgestuurd. Vervolgens komen ze van 1 augustus tot en met 15 september elke donderdag aan, waarna mijn klanten ze van vrijdag tot en met zondag op kunnen halen." Dit gebeurt dan ook in groten getale. "Ik ben inmiddels, dankzij media en mond-tot-mondreclame, in heel Vlaanderen bekend en mensen komen ze van heinde en ver halen. Zo hoorde ik laatst een verhaal van mensen uit Noord-Nederland, die 2,5 uur rijden voor enkele kistjes van onze San Marzano-tomaten."

De populariteit van de San Marzano-tomaten ligt, volgens Manuela, in de ideale structuur voor het maken van een saus of soep. "De tomaat is zongerijpt bevat weinig water, weinig pit, zoet en de pulp is ook lekker dik. Dit maakt het een perfecte basis voor het maken van een tomatensaus." Ook ziet ze een alsmaar groeiende trend van consumenten die zelf weer de keuken in stappen. "Mensen gaan steeds meer terug naar authenticiteit en kwaliteit in de eigen keuken. Ik merk een gevoel van trots bij mijn klanten als ze zelf de saus hebben ingemaakt, waardoor de vraag blijft groeien. Mijn klantenkring bestaat dan ook voor 95 procent uit particulieren en misschien een aantal cateraars en koks. De meerderheid zijn echter hobbykoks, die genieten als ze zelf iets heerlijks op tafel kunnen zetten." 

Zich fulltime richten op de import van de San Marzano-tomaten is er echter, volgens Manuela, niet bij. "Het zijn geen winkeltomaten, die een week of 2 goed blijven. Bovendien zijn de tomaten zongerijpt. In april worden de planten geteeld en vanaf eind juli begint de oogst. Het is gedurende 2 maanden hartstikke leuk, maar ze moeten natuurlijk gelijk worden verkocht voor de beste kwaliteit."

Voor meer informatie:
Manuela Rotilio
Da Manuela Rotilio
+32 479 64 49 42
https://www.facebook.com/tomaten.wijndruiven 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven