"Zowel wat de teelt als de consumptie betreft, is er nog meer groeipotentieel voor blauwe bessen"

Honderd jaar Nordgemüse Krogmann - van regionale groentehandelaar tot kleinfruitspecialist

Op piekmomenten, zoals tijdens het huidige Duitse blauwe bessenseizoen, wordt er in het in 2018 geopende servicecentrum van Nordgemüse Krogmann in Buchholz/Aller tot 120-130 ton per dag verwerkt, gesorteerd, verpakt en geleverd aan binnen- en buitenlandse retailers. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het bedrijf trokken wij naar het noorden en spraken met de huidige directeur Christiaan Koellreuter over het ontstaan van het bedrijf, strategische partnerschappen en de toekomst van blauwe bessen.


Christiaan Koellreuter toont verse regionale blauwe bessen. Hij is geboren in Zwitserland en is sinds twee jaar algemeen directeur van Nordgemüse.

Op de moderne locatie met een productieoppervlakte van ongeveer 3.000 m2, draait alles 365 dagen per jaar om de populaire blauwe bes. De goederen worden met de hand of machinaal gesorteerd en verpakt binnen een zeer korte tijd na de levering. "In nauw overleg met de desbetreffende retailer bieden wij alle soorten en maten verpakkingen aan, van bakjes van 125 gram tot emmers van 500 gram en mandjes van 1 kg. Grote formaten komen vooral in aanmerking als de hoeveelheid beschikbaar is en de verkoop moet worden versneld. Het blijft onze taak om blauwe bessen in perfecte staat aan te bieden," zegt Koellreuter, die sinds ongeveer twee jaar aan het roer van het bedrijf staat.


In totaal zijn er nu vier verpakkingslijnen beschikbaar.

Van rabarberhandelaar tot bessenspecialist
De oorsprong van Nordgemüse Krogmann ligt, zoals de naam nog steeds doet vermoeden, in de groentehandel. Ooit begon de overgrootvader van de huidige vennoot Wilhelm Krogmann als rabarberhandelaar op de Hamburgse groothandelsmarkt. In de naoorlogse periode ontwikkelde het bedrijf zich tot een volwaardige groothandel in groenten en fruit en werden de bedrijfsactiviteiten uitgebreid tot de omgeving van Berlijn. Sinds de jaren zestig staan blauwe bessen centraal in Nordgemüse, waarmee Wilhelm Krogmann niet alleen in Duitsland pionierde, maar ook met zijn eigen teeltbedrijf in Frankrijk.

Parallel aan de gestaag groeiende vraag naar verse blauwe bessen in Duitsland, specialiseerde de onderneming zich steeds meer in marketing en de daarmee samenhangende diensten. Intussen werden strategische samenwerkingsverbanden met producenten in binnen- en buitenland tot stand gebracht. Sinds enkele jaren maakt Nordgemüse Krogmann & Co. integraal deel uit van de Gemüsering en is het dus ook nauw verbonden met de bessenmarketeer Widmann uit München. Koellreuter: "De blauwe bes is nu wijdverbreid in heel Duitsland en wordt over het algemeen op een aantrekkelijke manier aangeboden. Zowel wat de teelt als de consumptie betreft blijft de tendens stijgend."

Vooral wat de binnenlandse teelt betreft ziet Koellreuter een geleidelijke verschuiving. "De vroege Duke-variëteit is nog steeds goed voor meer dan de helft van onze binnenlandse blauwe bessen. De iets latere soort Bluecrop was vroeger "dé blauwe bes", maar deze heeft de laatste jaren aan belang ingeboet, wat deels te wijten is aan problemen met de houdbaarheid. In de toekomst zullen de latere variëteiten Liberty en Draper waarschijnlijk ook belangrijker worden. Onze telers staan nu voor de vraag: vervang ik mijn oude Bluecrop-planten door de vroege Duke of ga ik voor de latere Draper?"

Onder het private label "Die dicken Blauen" worden groothandelsmarkten, cateringbedrijven en retailers nog steeds bevoorraad met eersteklas blauwe bessen.

Zolang er Duitse blauwe bessen beschikbaar zijn, geldt bij Nordgemüse het credo 'Duitsland eerst', vervolgt Koellreuter. "Vooral tijdens het binnenlandse seizoen willen we allereerst goederen van Duitse bodem op de markt te brengen en om, indien de juiste hoeveelheid niet beschikbaar is, een alternatief aan te bieden om de juiste voorzieningsgraad te garanderen. Via Widmann hebben we toegang tot een eigen teeltbedrijf in Roemenië, waardoor we ons assortiment kunnen aanvullen tijdens het zomerseizoen." 

"Een aanzienlijk deel van dit product gaat echter naar onze buitenlandse afzetmarkten, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Oost-Europa. Wat het zuidelijk halfrond betreft, waren wij in 2021, samen met onze partners, een van de grootste importeurs van Peruviaanse blauwe bessen qua volume. Voor het overige zien wij ook groeipotentieel voor de blauwe bessenteelt in Zuid-Afrika en daarom hebben wij nu een aandeel genomen in een plantage aldaar." Vooral in 2022 verwachten wij opnieuw een enorme stijging van de verkoop van Peruaanse en Zuid-Afrikaanse blauwe bessen.

Automatisering en duurzaamheid voor de nabije toekomst
Met de moderne bedrijfsruimten en de positieve ontwikkeling van zowel de consumptie als de teelt, ziet ook Nordgemüse Krogmann zich voorbereid op de komende jaren. De volgende stap, zegt hij, is het verder optimaliseren van de service rond het populaire product om te kunnen blijven voldoen aan de toekomstige eisen. Koellreuter: "Wij proberen nog steeds onze productie te automatiseren, wat uiterst belangrijk is, vooral bij het sorteren. We hebben al een automatische sorteerlijn, volledige automatisering van het sorteerproces zou de volgende logische stap zijn."


Met behulp van een moderne installatie worden de plastic dozen na gebruik tot pellets verpulverd voor hergebruik.

Er zijn ook plannen om een nieuw zonne-energie- en een windenergiesysteem te installeren. "We willen rekening houden met het milieu, vooral omdat de natuur de basis is van alles. Ik denk dat we op de goede weg zijn. Eind 2021 hebben wij bijvoorbeeld ook een verpulveraar gekocht waarin onze gebruikte plastic kratten tot granulaat worden vermalen. Dit wordt vervolgens teruggevoerd in de plasticcyclus. Om dergelijke dingen te kunnen voortzetten en om in het algemeen te kunnen groeien, onderzoeken wij nu de mogelijkheden om onze capaciteiten op de huidige locatie uit te breiden".

Voor meer informatie:
Christiaan Koellreuter
Nordgemüse Krogmann GmbH & Co KG.
An der Autobahn 50
29690 Buchholz/ Aller, Duitsland
Tel.: +49 (0) 5071 / 96 80 00
Info@nordgemuese.de    
www.nordgemuese.de   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven