Het eten van meer tomaten en paprika's kan de gezondheid van vrouwen verbeteren

Vrouwen leven langer dan mannen, maar zijn vaker ziek. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Georgia suggereert dat deze hogere ziektecijfers kunnen worden verbeterd door een beter dieet, als dat dieet rijk is aan gepigmenteerde carotenoïden zoals yams, boerenkool, spinazie, watermeloen, paprika's, tomaten, sinaasappels en wortelen. Deze felgekleurde groenten en fruit zijn essentieel in het voorkomen van gezichtsverlies en cognitieve achteruitgang.

"Het idee is dat mannen vaker dodelijke ziekten krijgen, terwijl vrouwen die ziekten minder vaak of later krijgen, zodat ze langer leven, maar wel met slopende ziekten," aldus Billy R. Hammond, een professor aan UGA's Franklin College of Arts and Sciences departement van psychologie gedrags- en hersenwetenschappen programma en co-auteur van de studie.

"Bijvoorbeeld, van alle bestaande gevallen van maculadegeneratie en dementie in de wereld is tweederde vrouw. Deze ziekten waar, vrouwen jaren aan kunne lijden, kunnen juist het beste voorkomen worden door aanpassingen van de leefstijl."

Billy Hammond

In de studie, waarin gegevens van eerdere studies werden geëvalueerd en geanalyseerd, worden verschillende degeneratieve aandoeningen beschreven, van auto-immuunziekten tot dementie, die bij vrouwen vaker voorkomen dan bij mannen, zelfs als rekening wordt gehouden met verschillen in de levensduur. "Als je alle auto-immuunziekten bij elkaar neemt, is bijna 80% vrouw. Dus vanwege deze kwetsbaarheid, die rechtstreeks verband houdt met de biologie, hebben vrouwen extra preventieve zorg nodig," zei Hammond.

Hoe beïnvloedt het geslacht de gezondheid?
Een van de redenen voor deze kwetsbaarheid heeft te maken met de manier waarop vrouwen vitaminen en mineralen in hun lichaam opslaan. Hammond wijst erop dat vrouwen gemiddeld meer lichaamsvet hebben dan mannen. Lichaamsvet is een belangrijke opslagplaats voor veel vitamines en mineralen in de voeding, waardoor vrouwen tijdens de zwangerschap over een nuttig reservoir beschikken. Deze beschikbaarheid betekent echter dat er minder beschikbaar is voor het netvlies en de hersenen, waardoor vrouwen een groter risico lopen op degeneratieve problemen.

De inname via de voeding van gepigmenteerde carotenoïden fungeren als antioxidanten voor de mens. Twee specifieke carotenoïden, luteïne en zeaxanthine, worden aangetroffen in specifieke weefsels van het oog en de hersenen en er is aangetoond dat ze de degeneratie van het centrale zenuwstelsel direct verbeteren.

"Mannen en vrouwen eten ongeveer evenveel van deze carotenoïden, maar de vereisten voor vrouwen zijn veel hoger," zei Hammond.

"De aanbevelingen zouden verschillend moeten zijn, maar er zijn, over het algemeen, geen aanbevelingen voor mannen of vrouwen voor voedingscomponenten die niet direct in verband staan met deficiëntieziekte (zoals vitamine C en scheurbuik)," zei Hammond. "Een deel van het idee voor het artikel is dat aanbevelingen moeten worden veranderd, zodat vrouwen zich ervan bewust zijn dat ze deze kwetsbaarheden hebben die ze proactief moeten aanpakken, zodat ze deze problemen later in hun leven niet krijgen."

Carotenoïden zijn ook verkrijgbaar via supplementen, en het National Institutes of Health heeft middelen gericht op specifieke carotenoïden via het National Eye Institute programma. En hoewel supplementen van luteïne en zeaxanthine een manier zijn om de inname te verhogen, zei Hammond dat het veel beter is om deze stoffen via de voeding binnen te krijgen.

"Elementen in onze voeding beïnvloeden de hersenen, van dingen als persoonlijkheid tot zelfs ons concept van onszelf. Ik denk niet dat mensen zich realiseren wat een diepgaand effect voeding heeft op wie ze zijn, hun stemming," zei Hammond. "En nu is dit natuurlijk uitgebreid tot het microbioom, en de bacteriën die je darmen vormen - al deze componenten werken samen om de bouwstenen te creëren waaruit onze hersenen zijn opgebouwd en de neurotransmitters die bemiddelen bij het gebruik ervan."

De studie, "De invloed van de maculaire carotenoïden op de oog- en hersengezondheid van vrouwen," werd gepubliceerd in Nutritional Neuroscience.

Voor meer informatie:
University of Georgia
www.uga.edu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven