Gele watermeloen intrigeert de Italianen

Hij is rond van vorm, heeft geel vruchtvlees en heeft weinig gemeen met het rode type. We hebben het over de gele watermeloen, die in het Zuid-Italiaanse Calabrië door een kleinschalige teler aan de Ionische kust wordt geteeld en door Val d'Esaro, een bedrijf dat al 4 jaar gespecialiseerd is in de groothandel in groenten en fruit en ook eigen citrus- en olijfgaarden bezit, op de markt wordt gebracht.


Foto's geleverd door Alessandra Pelosin - Val d'Esaro

"Het is een volledig natuurlijke botanische ent, van Japanse oorsprong, die zich goed heeft aangepast aan de Calabrische bodem en klimaat", zegt Alessandra Pelosin. "In vergelijking met de watermeloen met rood vruchtvlees heeft dit type een dunnere schil. Het vruchtvlees is van een strogele kleur en is stevig. Op dat vlak doet het een beetje denken aan mango. Het is een innovatief product dat de consument aanspreekt vanwege zijn smaak. Het heeft immers een exotische nasmaak, die het beeld oproept van een frisse en dorstlessende ananas of cactusvijg.""Sinds drie weken hebben we dit type watermeloen beschikbaar en we zullen het tot eind juli in ons assortiment hebben. De feedback tot nu toe is meer dan positief, zo goed zelfs dat we het product ook online aanbieden. Een watermeloen van 4 kg wordt via de website verkocht voor € 9,50", vervolgt Pelosin.

Volgens Pelosin is de belangstelling van de consument voor dit product groot. "Alles wat vreemd en bijzonder is, wekt nieuwsgierigheid. Dit is volgens mij dan ook de drijvende kracht achter de verkoop van de gele watermeloen."


(Foto van de website www.valdesaro.it)

Val d'Esaro is een modern bedrijf dat zich toelegt op de teelt en afzet van groenten en fruit. Het is gelegen in de provincie Cosenza en ontleent zijn naam aan de Esaro-vallei, die bevloeid wordt door rivier de Esaro, een gebied met een diepgewortelde tuinbouwtraditie. Het bedrijf kan er hoogwaardige groenten en fruit telen en inkopen bij andere telers om de Italiaanse consument een vers en veilig lokaal product van korte keten aan te bieden.


(Foto van de website www.valdesaro.it)

Val d'Esaro kan bogen op een diepgaande en specifieke kennis van de citrussector, dankzij 50 jaar ervaring in de teelt van dit fruit. Het bedrijf heeft een areaal van meer dan 50 hectare voor de sinaasappel- en clementineteelt.

"Sinds 2019 hebben we de BGA-certificering behaald voor de clementine van Calabrië, een uniek product op het gebied van smaak, geschiedenis, milieubescherming, teelt en verwerking", zegt Pelosin. "De vruchtbaarheid van de bodem, de optimale blootstelling aan zonlicht en de aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht hebben ons ook in staat gesteld om de afgelopen jaren te beginnen met de teelt van 10 hectare Royal Gala-appelen, een van de meest populaire vroege rassen. We houden ons in onze teelt aan de voorschriften van de geïntegreerde plaagbestrijding."


(Foto van de website www.valdesaro.it)

"We werken samen met ongeveer 50-60 lokale leveranciers die, afhankelijk van het seizoen, citrus en steenfruit, groenten en typische Calabrische producten leveren zoals Roggianesi-paprika’s, Reggio-paprika’s, Belmonte-tomaten, hete pepers en paarse aubergines van Longobardi. Dit zijn allemaal specialiteiten die bekend staan om hun smaak. Bij het steenfruit hebben we ook een inheems ras, de Merendella-perzik, die geoogst wordt in de maand augustus. Daarnaast hebben we een partnerschap met telers van Reggio Calabria voor bergamot en zijn we officiële verdelers van rode uien in vlecht van Tropea Calabria met beschermde geografische aanduiding. En ten slotte bieden we een assortiment gemaksproducten aan onder het merk Ortoromi."


Paarse aubergines van Longobardi (Foto geleverd door Alessandra Pelosin - Val d'Esaro)

De afzet van Val d’Esaro richt zich momenteel op de binnenlandse markt. "Het zijn bijzondere tijden: een pandemie, inflatie, droogte en oorlog. Met de supermarkten hebben we een vlotte relatie en nu richten we ons ook op de horeca, de traditionele detailhandel en de e-commerce."


(Foto van de website www.valdesaro.it)

"Met onze goed georganiseerde structuur kunnen we een kwaliteitsvolle service bieden. We hebben een grote temperatuurgecontroleerde verkoopruimte, laad- en losperrons, koelcellen en temperatuurgecontroleerde voertuigen voor leveringen aan de klanten", besluit Alessandra Pelosine.

Voor meer informatie:
Val d'Esaro srls
C/da Lupara snc
87040 San Lorenzo del Vallo (CS) - Italië
Tel: +39 3204478278
ordini@valdesaro.it
qualita@valdesaro.it
www.valdesaro.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven