In sommige landen zoals Columbia, Kenia, Maleisië, Thailand en Zambia worden groene asperges het gehele jaar geoogst. In Peru worden zowel witte als groene asperges gedurende het gehele jaar geoogst. De jonge scheuten worden meestal gebruikt voor culinaire doeleinden.
Asperges zijn een bederfelijk artikel door de verhoogde stofwisselingssnelheid na de oogst. Het is belangrijk om de kerntemperatuur van de asperge te verlagen tot 0-2C direct nadat ze geoogst zijn, het liefst door Hydro koeling of hoge druk koeling en ze op te slaan bij een temperatuur van 0-2C. Mocht men deze manier van opslag achterwege laten, dan zal het resultaat zijn een verslechtering van het product wat zich zal openbaren in het volgende:
- Asperge lengte, de asperge blijft groeien maar buigt op het moment dat ze verpakt wordt.
- Asperge versterking door middel van houtstof (lignine), die optreedt wanneer de
- temperatuur en de ethyleen waarde stijgt.
- Veernervig topje, wat inhoudt het openen van het topje, wat veroudering impliceert.
Opslag bij hoge temperaturen verhoogt het bederf. Opslag bij temperaturen die te laag zijn en dicht bij de 0ºC ligt, zullen na een periode van 10 dagen of meer wonden door afkoeling laten zien. De kenmerken bij groene asperges bij deze afkoeling zijn verlies van glans en grijsbruin verkleurde topjes, verlepte buitenkant en in sommige gevallen dode plekken. Schade door vorst uit zich in water doorweekte verwondingen en een stijging in het zachter worden van de asperge.
Het rottingsproces speelt een belangrijke factor bij verspilling van asperges. Zachte rot bacteriële verval is de ergste dreiging voor de asperges voor het oogsten. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterieziekte Erwinia carotovora subsp. Carotovora. De plant tast het weefsel aan en zorgt ervoor dat het zacht wordt en uiteindelijk gaat rotten. Terwijl de gehele stengel de neiging heeft om te gaan rotten, zijn het topje en de onderkant met meest vatbaar. Schimmelrot vindt ook plaats maar komt minder voor dan rotting door bacteriën.
Controle voor de oogst op het rottingsproces en eventuele fysiologisch afwijkingen wordt gekenmerkt door het volgen van nauwkeurige procedures. Dit houdt in het wassen van scheuten op het moment dat ze in het magazijn arriveren en Hydro koeling. Aan het water in de Hydro koeler moet men een desinfecteer middel toevoegen, die voldoet aan de wetgeving binnen het land. Bleekwater (0.01%) is een bekend desinfecteermiddel daar de activiteit pH afhankelijk is. De pH waarde van het water moet in de gaten worden gehouden en moet op een pH waarde van 6-7 blijven gedurende gebruik. Een ander desinfecteermiddel wat vaak gebruikt wordt is Perazijnzuur (0,008 - 0,015 %)
Het verpakken van asperges in de nieuwe gewijzigde atmosferische en luchtvochtigheid verpakking van StePac geeft een voordeel daar de gewijzigde atmosfeer zorgt voor een vermindering van de fysiologische verwondingen en zo ook de ontwikkelingen met het oog op het rottingsproces. Met de Xtend MA/PH verpakking kan de houdbaarheid van asperges met 33 tot 45 dagen verlengd worden. Respectievelijk 28 en 40 dagen onderweg tussen de 0-2ºC geeft 5 dagen extra houdbaarheid bij een temperatuur van 10ºC. De Xtend MA/MH verpakking van StePac is te verkrijgen in diverse maten voor zowel witte als groene asperges. Ieder formaat wordt op maat gemaakt om de asperges onder optimale condities te vervoeren en op te slaan.
Stepac biedt Xtend verpakking voor asperges aan in de volgende afmetingen:
- Grootverpakking: enkele lijn per doos, normaal voor 5-10 kg.
- Detailhandel: zakken van 500 tot 100 gram ( bedrukt of onbedrukt)
- Rol voor flowpack machines (bedrukt of onbedrukt)
Voor meer informatie:
Andy Swersky
Fresh Produce PackagingTel +972 (0)4 9872131 ext 114
Mob: +972 (0)52 6440771